Onion rings to nic innego jak chrupiące krążki cebuli otoczone złocistym ciastem. Taka domowa przekąska świetnie sprawdzi się zarówno jako małe co nieco do przegryzienia w trakcie oglądania telewizji czy podczas imprezy w gronie znajomych.
Krążki cebulowe są banalnie prostą i tanią w przygotowaniu zakąską. Składniki do zrobienia onion rings to produkty, które każdy ma w swojej kuchni na co dzień. Wystarczy cebula i ciasto, które przygotowuję z mąki, jajka, wody z dodatkiem podstawowych przypraw.
Po usmażeniu krążki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Z sosem majonezowym smakują wybornie. Wiem, że to jedna z tych dość kalorycznych przekąsek, ale jak tu oprzeć się takim smakom.
Składniki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- 125 ml wody gazowanej
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę obierz, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozdziel na pojedyncze okręgi.
W misce umieść mąkę, dodaj jajko, wodę i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody.
Ciasto dopraw solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Wymieszaj.
Zanurz krążki cebuli w cieście. Usuń nadmiar ciasta potrząsając krążkiem.
Pierścienie cebulowe smaż na rozgrzanym oleju. Nakładaj je partiami przy pomocy widelca.
Smaż po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości plastrów cebuli.
Po usmażeniu onion rings umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Serwuj od razu. Najlepsze zaraz po usmażeniu.
Krążki możesz serwować ze swoim ulubionym sosem, np. pomidorowym, majonezowym, słodko-pikantnym dipem czy po prostu zjeść je z domowym ketchupem. Do tego szklanka złotego trunku i wygodna kanapa ;)
Napisz pierwszy komentarz