Dla wszystkich lubiących ekstremalne doznania lub chcących zaimponować swoim gościom, przedstawiam przepis na lekką sałatko/przystawkę. Połączenie tytułowych składników może wydawać się szokujące, ale smak oraz efekt wizualny są niezapomniane.
SKŁADNIKI:
- łosoś wędzony (najlepiej w cienkich w plastrach)
- świeże truskawki
- rukola
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przepis jest banalnie prosty: Plastry łososia dzielę na małe kawałki, a truskawki kroję na ćwiartki. Na talerzu układam równomiernie łososia, truskawki i liście rukoli. Całość skrapiam sosem przygotowanym z niewielkiej ilości soku z cytryny, kilku łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Proporcje składników wedle uznania. Jeżeli truskawki nie są za słodkie, to do sosu można dodać niewielką ilość miodu.
Napisz pierwszy komentarz