Uwielbiam kuchnię meksykańską w wersji na świeżo. Kolorowe, soczyste i chrupiące warzywa z dodatkiem zapieczonej z serem tortilli to delicje, które każdy smakosz będzie wspominał przez długi czas.
Połączenie chrupiącej papryki i cebuli, ze słodkim i bardzo soczystym mango, z awokado, sokiem z limonki i innymi słonecznymi składnikami stanowi mieszankę, która wygląda i smakuje tak pięknie, że można się w tej salsie po prostu zakochać :)
Smakołyki widoczne na zdjęciach przygotowałem z produktów zakupionych w sklepie Intermarche, gdzie zaproszono mnie do wypróbowania specjałów z gazetki promującej m.in. produkty kuchni meksykańskiej.
W sklepie Intermarche zaopatrzyłem się zarówno w tortillę jak i całą gamę świeżych warzyw i owoców użytych do wykonania tego przepisu. Po pełną listę meksykańskich inspiracji możecie zajrzeć do aktualnej gazetki (link).
A teraz do dzieła. Zajadamy! :-)
Składniki
Podane proporcje wystarczą na dwie solidne porcje.
- 1 awokado
- 1 limonka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 – 7 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 małe mango (dojrzałe)
- 1/2 małej, zielonej papryki
- 1 mała ostra papryczka (świeża lub suszona)
- świeża kolendra lub opcjonalnie mięta
- tortilla – 4 sztuki
- ser mozzarella do zapieczenia w tortilli
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli
Wykonanie
Na początek rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. C.
Przygotowanie dania zacznij od warzyw. Paprykę, cebulę i zioła posiekaj drobno. Dodaj kukurydzę i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Całość dokładnie, acz delikatnie wymieszaj. Teraz przychodzi kolej na najdelikatniejsze składniki salsy, czyli awokado i mango. Awokado obierz ze skóry, pozbaw pestki, pokrój w dość sporą kostkę (ok. 1 cm) i dodaj do pozostałych składników. Z mango odkrój łódeczki, a następnie nożem pokrój miąższ w kostkę i wybierz przy pomocy łyżki. W ten sposób uzyskasz idealnie pokrojone cząstki delikatnego owocu.
Tak przygotowaną salsę dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli lub pokrojoną papryczką – ilość ostrego składnika dobierz wedle własnych gustów. Polecam nie przesadzać ;)
Następnie do salsy dodaj sok wyciśnięty z jednej limonki i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszaj.
Teraz czas na zapiekaną z serem tortillę. Na połowę placków nałóż po solidnej porcji sera.
Na górę połóż kolejny placek, posyp go płatkami chilli i posmaruj oliwą z oliwek. Dzięki temu zabiegowi tortilla zapiecze się na piękny, złoty kolor.
Tortillę zapiekaj przez kilka minut w gorącym piekarniku, tak by ładnie się zezłociła oraz by rozpuścił się umieszczony pomiędzy plackami ser.
Salsę podawaj krótko po przygotowaniu, będzie wtedy najbardziej soczysta i świeża. Całość oczywiście w towarzystwie jeszcze gorącej tortilli z ciągnącym się serem mozzarella. Salsę warto przyozdobić przed podaniem na stół całymi, świeżymi liśćmi ziół i oprószyć kolorowymi płatkami chilli, co podniesie i tak już niesamowite walory wizualne tej pysznej sałatki. Niebo – meksykańskie – w gębie! :-)
Napisz pierwszy komentarz