Kiedy mogę zwolnić tempo i poświęcić więcej czasu na przygotowanie śniadania sięgam po nowe przepisy i chętnie eksperymentuję. W jeden z takich luźniejszych poranków przygotowałam muffiny. Muffiny na śniadanie? Tak, bo kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie. Owoce i słodkie kremy zamieniłam na wytrawne dodatki.
Do ciasta dodałam starty ser cheddar, posiekane świeże liście szpinaku, a całość przyprawiłam solą, pieprzem i chili. Babeczki wyszły wyśmienite. Muffiny w wytrawnej wersji to prosty sposób na sycące i ciepłe śniadanie czy przystawkę. Do tego babeczki są bardzo proste – wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie upiec.
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g startego sera cheddar
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną drobno cebulkę, aż osiągnie złoty kolor, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość smaż jeszcze 1-2 minuty. Wymieszaj, by smaki się połączyły i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili i ser.
W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką ubij jajka z jogurtem i oliwą.
Połącz mokre i suche składniki. Do masy dodaj posiekany szpinak i podsmażoną cebulę oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do silikonowych foremek lub do formy wyłożonej papilotkami.
Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru.
Wyglądają pysznie! Muszę spróbować! uwielbiam szpinak i często stosuję go w kuchni, ale do muffinów go jeszcze nie dodawałam ;) Zapraszam też do mnie po świetny i sprawdzony przepis na muffiny czekoladowe z wanilią :)
Ale cudowne muffinki! Muszę spróbować.
Zapraszam na swój blog :)