Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów: słodkie, wytrawne czy z różnymi nadzieniami i dodatkami. Dziś proponuję naleśniki z dodatkiem puree z dyni, które nadaje piękną pomarańczową barwę.
Tradycyjne ciasto naleśnikowe wzbogacam puree z dyni i gałką muszkatołową. Dyniowe naleśniki można zajadać z ulubionym dżemem, powidłami, słodkim syropem albo białym serem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli i cukru
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, cukier i gałkę muszkatołową.
Wlej mleko, dodaj puree z dyni, jajko i olej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Przed smażeniem patelnię posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Wlewaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.
Nie wiem dlaczego zawsze robię tylko zwykła tradycyjna naleśniki, a jest tyle fantastycznych przepisów! Choć z takimi spotkałam się tylko u ciebie! Super!