Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kurczak z puree kalafiorowym i dyniowym

Dziś pomysł na prosty obiad w niebanalnym wydaniu. Kurczak od mamy w towarzystwie puree z kalafiora i dyni.

puree-dynia-kalafior

Nie mam już tak mało lat, ale nadal korzystam z maminych obiadków, które ratują człowieka w środku tygodnia ;) I tak właśnie pieczone udka kurczaka wylądowały na talerzu w niecodziennym towarzystwie przygotowanym w krótkim czasie z dyni i kalafiora.

Składniki

  • Dynia piżmowa (piękny kolor, lekko słodkawa)
  • Świezy kalafior
  • Kilka łyżek masła
  • Kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, cynamon, imbir, kardamon, kurkuma, chili

Do dzieła

  1. Pokrojoną w kostkę dynię i kawałki kalafiora ugotowałem na parze do miękkości.

  2. Dynia rozpadała się pod lekkim naciskiem widelca, więc dodałem do niej sól, pieprz, imbir, kurkumę, cynamon i kardamon. Wszystkiego niemało – sama dostosuj ilość do własnych upodobań, dodawaj i próbuj, dodawaj i próbuj aż do skutku. Na koniec do gorącej jeszcze dyni dodałem masło i energicznie zamieszałem całość (w wysokim pojemniku plastikowym) aż do uzyskania gładkiego puree.

  3. Kalafiora z dodatkiem śmietany, oliwy z oliwek, soli i pieprzu zmiksowałem w blenderze na gładkie puree.

  4. Na talerzu obok kurczaka rozsmarowałem po sporej porcji obu rodzajów puree, oprószyłem jeszcze wszystko świeżo zmielonym pieprzem i posypałem posiekaną natką pietruszki. Oba puree bardzo fajnie się uzupełniały – charakterne i mocne puree z dyni w towarzystwie delikatnego, świeżego i lekko śmietankowego puree z kalafiora. Warto wypróbować takie połączenie smaków.

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php