Do przygotowania omletu hiszpańskiego oprócz jajek konieczne są dwa podstawowe składniki – ziemniaki i cebula. Resztę dodatków możesz skomponować według swoich upodobań smakowych.
Omlet hiszpański różni się od pozostałych tym, że składniki dodaje się do surowej masy jajecznej i całość smaży. Tak przygotowany omlet podawany jest w formie placka.
Składniki
- 3-4 jajka
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
Wykonanie
Jajka roztrzep za pomocą widelca, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki bazylii.
Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i podgotuj.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek oraz ziemniaki. Całość delikatnie podsmaż. Zdejmij z patelni i pozostaw do przestudzenia.
Następnie przestudzone ziemniaki, cebulę i czosnek wymieszaj dokładnie z jajkami. Dodaj pokrojony w plasterki pomidor.
Na patelni rozgrzej ponownie oliwę i wyłóż masę jajeczną .
Smaż, na niedużym ogniu, dopóki masa jajeczna nie zetnie się lekko w środku a boki i spód nie przyrumienią.
Kiedy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz omletem. Przykryj patelnię talerzem i przy jego pomocy przewróć omlet na drugą stronę. Dosmaż jeszcze przez chwilę.
Napisz pierwszy komentarz