Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada. W sklepach spotkać można wiele odmian, które różnią się kształtem, kolorem, wielkością. Na szczególną uwagę zasługuje odmiana hokkaido o intensywnej pomarańczowej barwie i miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Dynię hokkaido wykorzystałam do przygotowania curry.
Danie jest bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające, a to za sprawą użytych przypraw – cynamonu, imbiru, papryki. Curry wzbogaciłam przecierem pomidorowym własnej roboty, ale można wykorzystać także świeże pomidory. Najlepiej smakuje z ryżem, posypane natką pietruszki.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki
- 600 g dyni hokkaido lub dyni piżmowej
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub 1/3 drobno posiekanej papryczki chili
- ok. 200 ml przecieru pomidorowego – wykorzystałam domowy przecier pomidorowy
- 200-250 ml wody lub bulionu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Dynię dokładnie umyj (jeśli używasz odmiany Hokkaido nie musisz jej obierać), usuń włóknisty miąższ z pestkami i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę podduś na rozgrzanym tłuszczu, po kilku minutach dodaj czosnek i przyprawy.
Na patelnię wrzuć pokrojoną dynię i wymieszaj dokładnie z przyprawami. Dodaj przecier pomidorowy, wodę (lub bulion), sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połącz i gotuj do miękkości dyni.
Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem lub ugotowaną ciecierzycą.
Napisz pierwszy komentarz