Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Dziś proponuję inną wersję przepisu – placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej.
Kapusta kiszona sprawia, że placki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki starte są na większych oczkach, dzięki temu placuszki są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym czy twarożkiem.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
-
200 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
-
2 jajka
-
3-4 łyżki mąki
-
sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę odsącz z nadmiaru soku i pokrój drobno.
Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki i cebulę połącz z kapustą. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm.
Nałóż łyżką ciasto, spłaszcz każdy placuszek i smaż z obu stron na złoty kolor.
Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.
Napisz pierwszy komentarz