Kolejna odsłona faszerowanych warzyw. Po nadziewanych paprykach przyszedł czas na pomidory. Danie idealnie sprawdzi się jako przystawka, lekki obiad lub kolacja. Sezon na pomidory właśnie trwa, więc nie zwlekaj – w sierpniu smakują najlepiej!
Faszerowane warzywa to jeden z moich ulubionych przysmaków- jest to pomysł na szybkie i pożywne danie. Przepis taki bardzo łatwo możesz zmodyfikować i sprawić, że powstanie nowa, ciekawa potrawa.
Składniki
- 5 pomidorów
- torebka ryżu brązowego
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 50 g słonecznika
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki oliwy
- listki świeżej bazylii
- pęczek szczypiorku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Jak przygotować pomidory faszerowane?
Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij czapeczki, środki delikatnie wydrąż łyżeczką. Do środka pomidora nasyp odrobinę soli i odwróć do góry dnem, żeby sok wyciekł.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć słonecznik, nie dodawaj żadnych innych tłuszczów. Same pestki słonecznika są bogate w olej – w końcu to z nich wytwarzany jest olej słonecznikowy. Po uprażeniu ziaren słonecznika przesyp je do naczynia.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony w kostkę miąższ pomidora i ugotowany ryż.
Na koniec dorzuć uprażone ziarna słonecznika i posiekany szczypiorek. Dodaj łyżkę chrzanu i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu do smaku.
Farszem wypełnij przygotowane wcześniej pomidory. Do każdego dodaj kilka kostek sera feta i przykryj kapeluszem.
Pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. W nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz pomidory przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz udekorować je listkami świeżej bazylii.
Napisz pierwszy komentarz