Drożdżowe racuchy to jedno z najlepszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Puszyste placuszki o złotym kolorze to specjalność mojej babci. Przepis będzie więc odtworzeniem tego smaku.
Tradycyjne racuszki wypełnione zazwyczaj są kawałkami jabłka, które zamieniają się w słodki mus, taki właśnie przepis proponuje Tomek. Ja tym razem racuchy podaję z owocami leśnymi – jagodami, jeżynami i malinami. Owoce podsmażam z cukrem na maśle. Mówię Wam palce lizać ;)
Składniki
Racuchy
- ok. 400 mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- olej do smażenia
Smażone owoce
- 150 g owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny)
-
1 łyżeczka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie
W pierwszej kolejności przygotuj smażone owoce. Na małej patelni roztop masło. Wrzuć owoce, zasyp cukrem i całość duś przez chwilę, aż owoce puszczą sok, który zmieni się w syrop.
Teraz czas na racuchy. Drożdże rozkrusz do miski i wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, śmietanę, jajko, oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.
Wszystko wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta na gorący tłuszcz i smaż z każdej strony aż racuchy nabiorą pięknego złotego koloru.
Po usmażeniu racuchy umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, posyp cukrem pudrem i podawaj ze smażonymi owocami.
Jak je zrobic z suchymi drozdzami?
Twoje przepisy są rewelacyjne………wypróbowałam pizzę, leczo, racuchy
Super! :)