Na blogu gościły już różnego rodzaju tarty. W większości w wersji na słodko. Tym razem proponuję przepis na pyszną, wytrawną tartę z warzywami. Delikatne, kruche ciasto, pomidory i szparagi.
Tarta jest niezwykle prosta w wykonaniu. Wystarczy przygotować klasyczny kruchy spód, wypełnić nadzieniem z warzyw i zalać masą jajeczno-śmietanową. To potrawa bardzo uniwersalna. Serwowana może być na śniadanie, obiad i deser. Bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania
ok. 120 minut
Składniki
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 cebula
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- 180 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Szparagi dokładnie umyj, odłam twarde końcówki i przekrój na pół. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę dokładnie dociskając brzegi.
Ciasto posyp posiekaną cebulą, dodaj pomidorki koktajlowe i pokrojone szparagi. Warzywa zalej masą jajeczno-śmietanową.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor przez około 40 minut.
A śmietana słodka czy kwaśna?
baardzo lubię :)