Jeśli nie masz pomysłu co przyrządzić na obiad, to świetnym rozwiązaniem będą różnego typu zapiekanki. Poza tym, do ich przygotowania możesz wykorzystać wszystko, co zalega w lodówce. Dziś proponuję zapiekankę ziemniaczaną.
Jest bardzo prosta – wystarczy jedynie kilka składników. Mało pracy, a jaki efekt ;) Dodatek śmietany, sera pleśniowego i pieczonego czosnku zamienia pospolite danie z ziemniaków w przepyszną potrawę.
Składniki na 8 porcji
- 1,2 kg ziemniaków
- 10 dużych ząbków czosnku w łupinie
- oliwa z oliwek
- 750 ml śmietany 30%
- 1/4 szklanki posiekanego drobno szczypiorku
- 200 g grubo pokruszonego sera pleśniowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Z czosnku odetnij twarde końcówki. Ząbki ułóż na kawałku folii aluminiowej takiej wielkości, żeby można je było nią luźno owinąć. Skrop lekko oliwą z oliwek, zawiń szczelnie w folię i piecz w piekarniku przez 45 minut.
Usuń łupiny z czosnku, ząbki umieść w niewielkim garnku. Dodaj kilka łyżek śmietany i rozgnieć na gładką pastę.
Ustaw garnek na małym ogniu i wlej resztę śmietany, pogrzej przez chwilę i odstaw do przestudzenia.
Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki oraz podziel na trzy części. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem. Na warstwie ziemniaków wyłóż po jednej trzeciej pokruszonego sera pleśniowego i posiekanego szczypiorku.
Kolejną warstwę układaj w taki sam sposób. Na wierzchu ułóż ostatnią porcję ziemniaków sera i szczypiorku. Całość polej śmietaną z czosnkiem.
Zapiekankę w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż potrawa się przyrumieni.
Napisz pierwszy komentarz