Czyszczenie piekarnika na pewno nie należy do moich ulubionych zajęć w kuchni, zwłaszcza jeśli czynność tą odkładam od dłuższego czasu. Jest to jednak nieuniknione – jeśli nie chcesz by sernik nabrał zapachu pieczeni, a jabłecznik pachniał wczorajszą rybką spróbuj sprzątać piekarnik regularnie.
Jak utrzymać piekarnik w czystości?
Nie lubisz czyścić piekarnika a czynność tą odkładasz w nieskończoność? Mam dla Ciebie kilka wskazówek – istnieją bardzo skuteczne, domowe sposoby, by doprowadzić Twój sprzęt do porządku.
Najważniejsza zasada to oczywiście – systematyczność. Najlepiej czyścić piekarnik po każdym użyciu, co zagwarantuje, że przygotowywane w nim potrawy będą smaczne i bez zbędnych aromatów.
Domowe sposoby na czysty piekarnik:
- Jeśli piekarnik nie wymaga gruntownego sprzątania, to możesz wykorzystać parę wodną – do piekarnika o temperaturze 140 stopni włóż naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą. Po kilku minutach naczynie możesz wyciągnąć, a kiedy piekarnik przestygnie zanieczyszczenia usuń ściereczką.
- Innym znanym sposobem na czystość Twojego sprzętu do pieczenia jest sól kuchenna, która doskonale absorbuje tłuste substancje. Wystarczy, że posypiesz piekarnik solą, a następnie rozgrzejesz, aż sól zbrązowieje. Na koniec usuń sól i przetrzyj piekarnik.
- Większe zabrudzenia równie skutecznie usuniesz za pomocą roztworu z soli i parafiny (w proporcji – 2 łyżki soli i 1 łyżka parafiny). Po wyczyszczeniu umyj kuchenkę wodą z solą.
- Soda oczyszczona świetnie sprawdzi się, jeśli chcesz usunąć przypalone resztki jedzenia. Posyp je sodą a następnie zwilż wodą ze spryskiwacza. Po 2 godzinach wyczyść piekarnik. Metoda czasochłonna, za to skuteczna.
- Po przypalonych resztkach jedzenia nie będzie śladu jeśli przemyjesz wnętrze piekarnika miksturą sporządzoną z octu (roztwór wody z octem w stosunku 1:1).
Środki te spowodują, że Twój piekarnik będzie lśnił. Sprawdzają się lepiej niż niejeden detergent, a dodatkowo są na wyciągnięcie ręki.
Najlepszy jest Płyn do czyszczenia piekarnikòw i płyt indukcyjnych z Faberlic działa najlepiej na gorącą powierzchnię rozpuszcza tłuszcz, trzeba rozprowadzić równomiernie odczekać 15 min i zetrzeć gąbką taką do naczyń szorstką stroną i gotowe . Polecam. Bez szorowania. Można go zamówić u każdej konsultantki także u mnie adres e-mail do kontaktu angelina1216@o2.pl
Swietne porady, na pewno skorzystam.