Bataty, czyli słodkie ziemniaki zyskują coraz większą popularność w polskich kuchniach. Uważane są za warzywo o wiele zdrowsze niż nasze rodzime ziemniaki. A jak jest naprawdę? Sprawdziłam i porównałam „nasze” ziemniaki z słodszą odmianą. Ile kalorii dostarczają i w jakie wartości odżywcze są bogate.
Bataty i ziemniaki – kalorie i wartości odżywcze
100 gramów batatów dostarcza ok. 85 kcal
100 gramów ziemniaków dostarcza ok. 77 kcal
Warzywa często mylnie uważane są za tuczące. Jednak jak się okazuje zarówno ziemniaki, jak i bataty mają niewiele kalorii, a do tego sporo właściwości zdrowotnych.
Wartość odżywcza ziemniaków jest niedoceniana. Są lekkostrawne, a zawarte w nich związki łatwo przyswajalne. Szare bulwy obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres. To porcja witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP. A jak w tym zestawieniu wypadają bataty? Zawierają także sporo dobrego – cenne witaminy i minerały, a ponadto duże ilości karotenoidów – im bardziej ciemna odmiana, tym bardziej zasobna w te składniki. Karotenoidy działają jako przeciwutleniacze oraz stymulują układ immunologiczny.
Warto zwracać uwagę na wartość odżywczą produktów, po które sięgasz a nie tylko na ich zawartość kaloryczną. Zarówno jedne jak i drugie zawierają składniki, które są wartościowe dla organizmu. Dlatego w swojej kuchni wykorzystuję oba produkty.
Napisz pierwszy komentarz