Grzyby to dla większości fanów kuchni wielki rarytas. Niestety należą do produktów bardzo szybko psujących się i pojawiają się w naszych lasach tylko przez kilka tygodni w całym roku. Co zatem zrobić, żeby jak najdłużej korzystać z własnoręcznie zebranych grzybów?
Przechowywać grzyby możemy na kilka prostych sposobów
Trzeba pamiętać o kilku istotnych sprawach:
- grzyby świeże wytrzymają w lodówce nie więcej niż jeden dzień, dlatego koniecznie zdecyduj co z nimi zrobisz zaraz po zebraniu
- im większy grzyb tym jego trwałość krótsza, zazwyczaj grzyby małe są młodsze i dzięki temu „zdrowsze”
Grzyby mrożone – świeże
Mrożenie to świetny sposób na przechowanie całych świeżych grzybów. Do mrożenia nadają się nawet mniej szlachetne gatunki, takie jak podgrzybek. Małe zdrowe grzyby czyszczę i lekko obmywam, a następnie układam na półce w zamrażalniku. Kiedy już dobrze się zamrożą, wrzucam je do worka lub plastikowego opakowania. Prosto z zamrażarki wrzucam takie grzyby na patelnię i wykorzystuję w różnych potrawach. Warto pamiętać o tym, że kurki przed zamrożeniem należy obgotować. W przeciwnym wypadku po rozmrożeniu będą gorzkie.
Grzyby duszone
Uduszone na maśle grzyby można przechować w słoiku przez co najmniej kilka dni. Przygotowane w taki sposób świetnie nadają się również do zamrożenia – trzeba jedynie pamiętać, aby nie zamrażać niczego w szklanych pojemnikach ;)
Grzyby suszone
Suszenie grzybów to historia na osobny artykuł, jednak warto wspomnieć, że jest to świetny sposób na przechowanie grzybów przez długi czas. Suszone podgrzybki z zeszłego roku przechowuję w szczelnie zamkniętych słoikach. W razie potrzeby wyjmuję kilka-kilkanaście sztuk, wrzucam na kilkadziesiąt minut do wody i cieszę się aromatycznymi grzybami, których używam do zup, pizzy, pierogów, bigosu i wielu innych potraw.
kupiłam kilogram świeżych podgrzybków i chcę je zachować do świąt Bożego Narodzenia czyli 2 miesiące…
co mam zrobić ? chciałabym usmażyć na maśle ale jak potem przechować ..w szklanym słoiku ?