Sezonowe produkty to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu. Dzięki sezonowym warzywom możesz zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. Właśnie rozpoczynają się najsmaczniejsze miesiące w roku. Na szczególną uwagę zasługują teraz szparagi.
Szparagi dostępne są stosunkowo krótko. Sezon trwa od przełomu kwietnia do czerwca, dlatego spiesz się, by cieszyć się ich smakiem. Poza walorami smakowymi posiadają także sporo cennych wartości odżywczych. Warzywa są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, witaminy C i E, beta-karoten oraz błonnik.
Do wyboru, do koloru…
Możemy spotkać trzy rodzaje szparagów: najpopularniejsze są szparagi zielone, które są delikatne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Bardziej łykowate i grubsze są szparagi białe. Najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe, o słodkim smaku i bardzo intensywnym zapachu.
Jak kupować szparagi?
Świeże, jędrne warzywa to gwarancja dobrego smaku potrawy. Jak wybrać te najlepsze? Świeże szparagi mają zamknięte główki, połyskującą skórkę, a ich łodyga nie może być zbyt mocno zdrętwiała, lekko naciśnięta powinna puścić sok.
Jak przygotować szparagi?
Przygotowując szparagi zaczynamy od ich umycia pod zimną wodą. Białe szparagi należy obrać, zaczynając 3-4 cm poniżej główki, aż do końca pędu. Szparagi obieramy dokładnie i dość grubo, aby usunąć stwardniałe części (inaczej warzywa są niesmaczne i gorzkie). Zielone i fioletowe szparagi są delikatniejsze niż białe, dlatego wystarczy je tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.
Gotowanie szparagów
Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim garnku w pionowej pozycji, tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Można dodatkowo związać je luźno nitką lub cienkim sznurkiem, by równo się gotowały. Zielone szparagi gotują się krótko (do 5 minut). Białe i fioletowe należy gotować nieco dłużej (ok. 10–15 minut) do momentu, aż widelec będzie łatwo się w nie wbijał. Im łodygi szparagów są cieńsze, tym krócej gotujemy. Po ugotowaniu szparagi należy delikatnie odsączyć z wody. Szparagi można także gotować na parze, piec, dusić na maśle lub grillować.
Szparagi na talerzu
Sezon na szparagi w pełni. Kiedy zaopatrzysz się już w odpowiednią ilość tych smakowitych warzyw możesz zrobić z nich takie cuda: risotto ze szparagami i gorgonzolą, pizza focaccia ze szparagami, pizza ze szparagami czy tarta ze szparagami i pomidorami. Szparagi z pewnością staną się inspiracją do stworzenia wielu pysznych dań.
Napisz pierwszy komentarz