Jak ugotować ryż? Niby proste a jednak okazuje się, że to wcale nie łatwy kulinarny temat. Wiem, że wiele osób ma z tym problem i w efekcie końcowym otrzymuje na talerzu bezkształtną, bezsmakową papkę. Sztuka polega na tym, aby ugotować ryż puszysty i nie klejący się. Dla mnie w takim wydaniu jest idealny.
Zdecydowanie najłatwiej jest ugotować ryż w torebkach – wystarczy, że postępujesz zgodnie z instrukcją od producenta. Jedyne o czym musisz pamiętać, to spoglądanie na zegarek, by ryż się nie rozgotował. O wiele trudniej jest ugotować ryż sypki. Podpowiadam jak dobrze ugotować taki ryż.
Ryż na sypko – jak gotować?
Gotowanie ryżu sypkiego to proces trochę bardziej skomplikowany, co nie oznacza, że jest to niewykonalne;)
Przygotowanie
Przed rozpoczęciem gotowania takiego ryżu musisz zawsze opłukać go pod bieżącą, chłodną wodą. Po pierwsze usuniesz wszelkie zanieczyszczenia, a po drugie pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ryż się klei. Zarówno do ryżu w torebkach, jak i do sypkiego możesz dodać łyżkę oliwy – to również sposób na zapobieganie sklejaniu się ziaren. Dodając łyżeczkę soku z cytryny – ryż zachowa śnieżnobiały kolor. Uważaj z ilością wody do gotowania – im jej więcej tym ryż bardziej miękki i klejący.
Wybór ryżu
Zastanów się z czym podasz swój ryż oraz ile czasu masz na jego ugotowanie – to wszystko ma wpływ na to jaki sposób gotowania wybierzesz i jakimi dodatkami go wzbogacisz podczas przyrządzania. Nie małe znaczenie podczas gotowania ma także rodzaj ryżu. Od tego na jaki ryż się zdecydujesz zależy ilość wody do gotowania. Do białego ryżu stosuj od 1,5 do 2 szklanek wody na 1 szklankę ryżu, gotuj przez 20 minut (długoziarnisty – 30 minut). Ryż brązowy gotuje się najdłużej nawet do 50 minut – warto poczekać, bo to najzdrowsza odmiana.
Gotowanie
- Sposób 1 – zagotuj 2 szklanki osolonej wody. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia, następnie przykryj garnek pokrywką, tak aby para wodna mogła swobodnie uchodzić z garnka. Gdy ryż wchłonie całą wodę na jego powierzchni zauważysz tzw. kratery, wtedy zakryj garnek szczelnie pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze do 15 minut.
- Sposób 2 – to sposób na gotowanie ryżu pod przykryciem. Tutaj będziesz potrzebować 2,5 szklanki wrzącej wody na 1 szklankę ryżu. Gotuj przez 5-7 minut. Po upływie tego czasu szczelnie owiń cały garnek wraz z pokrywką np. ręcznikiem. W ten sposób ryż sam dochodzi. Wybierając tą metodę musisz uzbroić się w cierpliwość, jednak długie oczekiwanie rekompensuje efekt końcowy – sypki i smaczny ryż.
- Sposób 3 – gotowanie w bulionie. Potrzebujesz 2 szklanki bulionu i 1 szklankę ryżu. Ryż podsmaż na patelni (na maśle). Następnie przełóż do garnka z wrzącym bulionem, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Sposób 4 – polega na gotowaniu ryżu na mleku, ryż zalej szklanką mleka, gotuj na średnim ogniu mieszając, aż mleko odparuje. Uzupełniaj mleko, aż ryż będzie miękki. Dodaj cukier i laskę wanilii. Tak przygotowany ryż wymieszaj z masłem. Możesz podawać z cynamonem, orzechami czy owocami.
Jak widzisz metod jest kilka, masz w czym wybierać. A właśnie w sposobie gotowania tkwi cała tajemnica pysznego ryżu.
Mnie wyszedł zarówno biały jak i brązowy idealnie.Brązowy gotowany był nie 50 min ale krócej w 2,5 szkl wody na szkl ryżu i pod kołdrę.Z truskawkami i kremówką.Goście byli zachwyceni Poprosili o przepis.
Zawsze miałam problem z gotowaniem ryżu, więc przerzuciłam się na ten w torebkach.
Zawsze dodać sól do gotowania……………………..ryżu sie NIE soli!!!!
Chyba Ty!
też ugotowałam ryż sposobem nr 1 i wyszedł mi dobrze . Mam nadzieję że na słodko tez wyjdzie
Przygotowałem ryż dokładnie według opisu w sposobie numer 1. Nie polecam wyszedł mi taki klejący ryż, że można by na niego tapety kleić do ścian. Bleee
To nie jest wina przepisu.
Kilka błędów którch trzeba unikać przy gotowaniu ryżu.
Zawsze dodać sól do gotowania.
Nigdy nie mieszać i gotować pod przykryciem!!! Chyba że chcesz zrobić rissoto.
Gotować w za-wysokiej temperaturze.
Ja np. do ryżu basmati urzywam tylko półtorej szklanki wody na szklankę ryżu. Do ryżu wlewam gotującą się wodę, przykrywam pokrywką i do rozgrzanego na 135 C. piekarnika na 20 min. Wyciągam i po 10 min. dopiero odkrywam i delikatnie widelcem mieszam. Wychodzi zawsze.