Często zdarza się, że kupujesz większą ilość jedzenia? Co robisz z produktami kupionym „na zapas”? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie. I tutaj rodzi się pytanie jak odpowiednio zamrażać jedzenie?
Wiele wątpliwości pojawia się przy mrożeniu i przechowywaniu mięsa. Tego typu przechowywanie ma swoje ograniczenia, ponieważ zbyt długie przechowywanie mięsa w zamrażarce może zakończyć się zatruciem.
Jak przygotować mięso do mrożenia?
Aby zamrozić świeże mięso, podziel je na odpowiednie porcje i włóż do osobnych woreczków. Porcje możesz przełożyć nawoskowanym papierem, łatwiej będzie rozdzielić je podczas rozmrażania.Przed zamrażaniem nie myj mięsa, ponieważ woda daje pożywkę bakteriom. Możesz natomiast skropić je sokiem z cytryny, to ogranicza rozwój bakterii. Tak przygotowane mięso możesz włożyć do zamrażarki, w której temperatura powinna wynosić ok. -18°C. Produkty spożywcze w zamrażarce powinny być ułożone ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie. Chowając mięso do zamrażarki opisz je karteczkami z datą przygotowania, ponieważ nie wszystkie produkty mogą być jednakowo długo przechowywane.
Jak długo możesz przechowywać mięso w zamrażarce?
Czas mrożenia mięsa wygląda następująco:
- wołowina i cielęcina do 8 miesięcy,
- wieprzowina do 6 miesięcy,
- mięso mielone do 2 miesięcy,
- schabowe, gulasz do 6 miesięcy,
- ryby słodkowodne od 3 do 4 miesięcy,
- mięso drobiowe – możesz przechowywać najkrócej bo do 3 miesięcy ( zawiera dużo tzw. tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają).
Generalna zasada jest taka, że im mięso jest bardziej tłuste, tym krócej możesz je przechowywać w stanie zamrożenia, gdyż głęboko zamrożony tłuszcz z upływem czasu jełczeje i mięso jest niezdatne do spożycia.
Pamiętaj także, że wahania temperatury nie są bezpieczne dla żywności przechowywanej w zamrażarce, dlatego nie możesz jej ponownie zamrażać.
jak to się ma do rzeczywistości ?
mamuty wykopane z lodu mają się dobrze po setkach lat !!!
mięso w zamrażarce raczej nie ma dostępu do bakterii , jest opakowane ,ciepłe powietrze nie dochodzi …osobiście przez zapomnienie przetrzymałam szynkę wędzoną przez 1,5 roku (surową) wyjęłam ,sparzyłam i była jak świeża .
bzdury, mieso mozna o wiel wiecej trzymac w temperaturze ponizej -18
Dlaczego w takim razie paluszki rybne z Frosty mają przynajmniej dwa lata terminu przydatności do spożycia biorąc pod uwagę, iż jest to ryba w panierce bez konserwantów i powinna nie leżeć dłużej w zamrażarce niż 4 miesiące? Czy Frosta nas chce zabić?
1. Są już poddane obróbce termicznej
2. Są pakowane w atmosferze ochronnej
Otwórz je po 2 latach i odpisz jak będziesz mógł