Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Jaką mąkę wybrać?

Types of flour

Jeszcze kilkanaście lat temu nasze mamy i babcie miały łatwiej, w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę pszenną, ziemniaczaną i może jeszcze kilka innych. A dziś? Stajesz przy półce i nie wiesz, po którą sięgnąć. Dostępna jest spora ilość różnych rodzajów, typów… Która mąka jest najlepsza?

Rodzaje i typy mąki

Jak widzisz mąka nie jedno ma imię. Wśród oferowanych rodzajów mąki, każda z nich ma inny smak i właściwości. Warto też wiedzieć, która z nich nadaje się do przyrządzania konkretnych potraw.

Mąka pszenna

To chyba najpopularniejsza wśród mąk, uzyskiwana z pszenicy. Z ziarna oczyszczonego, powstaje mąka o najmniejszej zawartości składników odżywczych, natomiast z ziarna z pełnego przemiału pełnowartościowa, bogata w witaminy i minerały.

  • Mąka pszenna typ 450 – sprawdzi się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów.
  • Mąka wrocławska typ 500 – idealna do wypieku kruchych ciast, pierników, naleśników, omletów.
  • Mąka poznańska typ 500 – może być stosowana do domowych makaronów, lanych klusek.
  • Mąka krupczatka typ 500 – często używana do wypieku babek, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.
  • Mąka typ 550 tzw. luksusowa – wybierana do wypieku ciast drożdżowych, ciast smażonych takich jak racuchy, pączki czy faworki.
  • Mąki typ 750, 1400, 1850, 2000 – przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa – do chleba razowego.
  • Mąka typ 3000 – mąka z pełnego przemiału, z której zazwyczaj piecze się tradycyjne chleby na zakwasie, ale także można przyrządzić z nich ciasto, pizzę lub razowy makaron.

Mąka żytnia

Stosuje się ją głównie do wypieku różnych chlebów (razowego, pytlowego, sitkowego, mieszanego), oraz do przyrządzania zakwasu na tradycyjny, polski żur. Mąkę żytnią miesza się często z pszenną, aby pieczywo było lżejsze. Typy tej mąki: 580 (żytnia jasna), 720 (pytlowa), 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka), 2000 (razowa – do chlebów żytnich razowych) i 3000 (z pełnego przemiału).

Mąka kukurydziana

Jak sama nazwa wskazuje– otrzymuje się ją z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na celiakię – nietolerancję glutenu. Bogata jest w błonnik i witaminy E, B, A. Zawiera też magnez, selen i potas. Znana z kuchni meksykańskiej, stosowana do wyrobu tortilli czy taco. Sprawdzi się także do wypieków ciast, ciasteczek i zagęszczania sosów.

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana powstaje w wyniku wydzielenia z ziemniaków skrobi, dlatego to tzw. skrobia ziemniaczana. Nie zawiera glutenu. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów.

Mąka gryczana

Otrzymuje się ją z gryki. Wartościowa odżywczo mąka bezglutenowa. Bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Jej brązowo-szara barwa sprawia, że dodana do ciasta, nadaje mu ciemny kolor. Dodaje się ją do blinów w Rosji albo do makaronu w Japonii.

Mąka jęczmienna

Ma mniejszą zawartość glutenu niż mąka pszenna. Jest cennym źródłem błonnika i witaminy PP. Często mieszana z innymi mąkami. Smakuje w postaci: naleśników, ciastek, klusek i chleba.

Mąka z orkiszu

Jedna z najbardziej odżywczych i o niższej zawartości glutenu niż pszenna. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników itp.

Mąka z amarantusa

Coraz bardziej popularna. A to dzięki wysokiej zawartości cennych składników: żelaza, wapnia, magnezu. Bogata w minerały, antyoksydanty i błonnik, którego ma nawet więcej niż otręby owsiane. Mąka ta działa jak naturalny „polepszacz”, dzięki czemu wypieki są pulchniejsze. Zdecydowanie polecam w codziennej diecie.

amarantus

A to jeszcze nie wszystko. Na rynku dostępne są także takie rodzaje jak: mąka z pszenicy durum, mąka pur pur, mąka sojowa, ryżowa, mąka z prosa, grochowa, orzechowa, migdałowa czy kasztanowa. Jednak w naszej rodzimej kuchni są mniej znane i rzadko wykorzystywane.

Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia?

Wartość odżywcza mąki zależy od stopnia przemiału ziarna. Zwróć uwagę na kolor mąki, łatwo zauważyć, że im mąka jest jaśniejsza, tym niższy jest numer typu, zaś ciemniejszy kolor wskazuje na wyższy numer typu. Najbardziej odżywcze są te o wysokim numerze, są bogatsze w ważne dla nas składniki. Jednak do wypieków lekkich ciast, tortów idealnie sprawdzają się mąki o niskim numerze.

corn-380823_640

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Jaką mąkę wybrać?”

  1. ekoway pisze:

    Mąka kasztanowa jest bezglutenowa i niskobiałkowa i a także zawiera witaminę E, A, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, żelazo i błonnik, dlatego śmiało można ją wykorzystywać w kuchni. Wychodzą z niej super racuszki czy gofry!:)
    Jeszcze jest mąka kokosowa, bez glutenu i z dużą zawartością błonnika – ale z nią trzeba uważać, bo nie zachowuje się jak mąka pszenna i dobrze jest ją wymieszać z inną mąką.

  2. Wojciech Glapa pisze:
    5

    Witam. Gdzie mogę kupić mąkę żytnią typu 3000? Nigdzie nie mogę znaleźć. Bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie. :)

  3. jadwiga pisze:

    Drodzy Rodacy! Błagam o pomoc! Jako diabetyk zmuszona jestem zamieniać mąkę pszenną – innymi.
    Nie na wszystkie mąki znachodzę przelicznik. Proszę pomóc: 1oo gr mąki pszennej – ile to jest mąki żytniej, ile orkiszowej, ile owsianej, ile gryczanej. Odpowiedź Wasza nada dobry nastrój na długo. Dziękuję i pozdrawiam – Jadwiga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php