Lato to pora obfitująca we wszelkie dziko rosnące przysmaki, których nie może zabraknąć w moim letnim menu. Na pierwsze miejsce wysuwają się oczywiście jagody.
Możesz kupić je przy poboczach tras, w spożywczaku po sąsiedzku czy na targu. Masz jeszcze jedną opcję – wycieczkę do lasu i własne zbiory. Potrzebna będzie jednak spora dawka cierpliwości zbieracza. Każdy, kto chociaż raz zbierał jagody, doskonale wie, jak to się kończy – długim szorowaniem fioletowych rąk z silnie barwiącego soku.
Gdzie na jagody?
Jagoda ma wiele zwyczajowych nazw: czernica, czarna jagoda, czarna borówka. Nazwa borówka nie jest przypadkowa. Owoców tych należy szukać w lasach iglastych zwanych borami. Czernica występuje w borach sosnowych i świerkowych we wszystkich regionach kraju, dlatego możesz spotkać ją spędzając wakacje zarówno nad morzem jak i w górach.
Na talerzu…
Jagody są nieocenionym składnikiem przepysznych sezonowych potraw. Jagodzianki, ciasta, desery, koktajle, pierogi czy naleśniki z jagodami. Smak owoców możesz zamknąć w słoikach przygotowując z nich przetwory – soki, dżemy, konfitury, galaretki… Jagody doskonale smakują na surowo, z jogurtem naturalnym i cukrem, nadają się do letnich zup owocowych. Owoce te dają naprawdę wielkie pole do kulinarnego popisu.
Jagody czy borówki amerykańskie?
Na pierwszy rzut oka bardzo do siebie podobne, z tą różnicą, że owoce borówki są większe i nie posiadają mocno barwiącego niebieskiego soku. Zarówno jagody jak i borówki amerykańskie zawierają cenne przeciwutleniacze, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom tego „dobrego”. Oba owoce bogate są w pierwiastki mineralne: cynk, selen, miedź, mangan, oraz witaminy B, A, C i PP. Czym jeszcze się różnią? Jagody mają w swoim składzie antocyjany, których brak w borówkach. Czarna jagoda ma więc większy potencjał antyoksydacyjny niż swoja konkurentka. Owoce borówki amerykańskiej powinny być jadane na surowo lub ewentualnie po odmrożeniu. Smażone, gotowane tracą swoje właściwości odżywcze.
Jagody i borówki amerykańskie w spożywczakach, na bazarach kupisz najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 600 g.
Napisz pierwszy komentarz