Korzystanie z sezonowego kalendarza warzyw i owoców jest świetnym sposobem na urozmaicenie menu. Dzięki sezonowym produktom możesz zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. Właśnie zaczął się jeden z najsmaczniejszych dla mnie miesięcy w roku – czerwiec!
Zawsze najbardziej czekam na nasze krajowe truskawki i szparagi, które są pyszne w każdej postaci. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem, spiesz się :-) Dostępne są stosunkowo krótko – czerwiec to ich najlepszy czas.
Produkty sezonowe, czyli smaczniej i zdrowiej
Warzywa sezonowe i lokalne są lepsze pod każdym względem. Na pewno mają więcej składników odżywczych, są świeższe niż te wyhodowane poza sezonem lub transportowane z najdalszych zakątków świata. Nie są naszpikowane chemią, która pozwala im na długie leżakowanie w supermarkecie. Nie przypadkowo największy apetyt na poszczególne warzywa czy owoce masz wtedy, gdy rozpoczyna się ich pora. W sezonie smakują najlepiej!
Hity warzywne czerwca
- Szparagi – sezon trwa krótko, zaledwie 2 miesiące – maj, czerwiec, zatem spiesz się i smakuj te pyszne warzywa. Szparagi sprawdzą się jako przystawka, zdrowy obiad czy kolacja.
- Szpinak – nieprzetworzony szpinak z uprawy jest dostępny od maja do października.
- Bób – strąki z ziarnami bobu zbiera się od maja do lipca. Bób możesz jeść na surowo lub wzbogacać nim różne potrawy np. makarony, zupy, sałatki.
- Botwina – sezon trwa od maja do września. Jadalne są zarówno liście jak i łodygi, które wykorzystywane są do popularnej zupy czy chłodnika z botwinki oraz do sałatek.
- Kalafior – z polskich upraw zbierany jest od maja do października.
- Groszek cukrowy – pojawia się już pod koniec maja a jego smakiem możesz delektować się przez całe lato.
- Groszek zielony – pełnia sezonu na to warzywo przypada na czerwiec i lipiec.
- Kapusta biała– mimo, że to warzywo całoroczne, to sezon na młodą kapustę rozpoczyna się już w maju a trwa do listopada.
- Rabarbar – w zależności od odmiany rabarbar dostępny jest już od maja do sierpnia. Rabarbar z naturalnych upraw w kuchni stosuje się do końca czerwca, później kłącza stają się gorzkie. Wykorzystywaną częścią rabarbaru są czerwono-różowe łodygi z soczystym miąższem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast.
A co na deser?
Czerwiec – początek lata… a wraz z rozpoczęciem lata mnóstwo sezonowych owoców, które kuszą swoim smakiem. Kto z nas nie lubi zajadać się tymi ogródkowymi i leśnymi smakołykami? Warto, więc wykorzystać je do przyrządzenia pysznych deserów. W czerwcu możesz przygotować deser z dodatkiem takich owoców jak:
- Truskawki sezon na te owoce jest dość krótki, trwa dwa miesiące: maj i czerwiec, chociaż zdarzają się także odmiany sierpniowe. Najlepiej smakują w sezonie – jedzone na surowo lub jako dodatek do ciast, kompotów, konfitur itp.
- Porzeczki – w zależności od odmiany czerwone porzeczki dojrzewają od czerwca do sierpnia. Idealne do konfitur, soków, kompotów.
- Czereśnie – czas ich zbioru przypada na czerwiec i lipiec, czasem są jeszcze na początku sierpnia. Do jedzenia na surowo – najlepsze są większe owoce. Są wykorzystywane do dżemów, kompotów, konfitur a także nalewek.
- Agrest -owocami agrestu możesz zajadać się od czerwca do sierpnia.
Koniec sezonu na te produkty nie oznacza, że musisz czekać na nie z utęsknieniem przez cały rok. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym, zrób większe zapasy – doskonałym rozwiązaniem będzie mrożenie.
Owoce sezonowe to świetne źródło witamin. Niestety są one niedoceniane za sprawą (chyba) mody na to, co obce. http://narodowadebata.pl/wyzszosc-krajowych-owocow-sezonowych-nad-owocami-egzotycznymi/
Truskawki z Niemieć – rodem SWIECACE Z AZJI http://radioszczecin.pl/1,112268,producenci-polskich-truskawek-zalamani-sytuacja-