Cukinia to warzywo, które daje duże pole do kulinarnego popisu. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdza się jako danie główne. Na obiad przygotowałam cukinie faszerowane i zapiekane.
Warzywa wypełniłam nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, pomidorów, miąższu cukinii, cebuli i czosnku. Do tego przyprawy, które nadają całej potrawie charakteru. Cukinie w takim wydaniu są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.
Składniki
- 6 małych okrągłych cukinii
- 500 g mielonej wołowiny (np. antrykot, łopatka)
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- drobno starty parmezan
- listki bazylii do podania
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię umyj i odetnij ich górną część (czapeczkę), wydrąż miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką), zostawiając ok. 1 cm przy skórce. Miąższ ze środka cukinii posiekaj i odstaw.
Teraz czas na farsz – cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj mięso i smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.
Dodaj grubo posiekany miąższ z cukinii i przyprawy. Smaż aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać.
Na koniec wrzuć pomidory z puszki i gotuj całość przez 5 – 10min, aż farsz nieco zgęstnieje.
Gotowym farszem napełnij wnętrze cukinii i przykryj odciętą czapeczką, a następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut.
Cukinie podawaj oprószone drobno startym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.
Napisz pierwszy komentarz