Mogą być czerwone, zielone czy żółte. Papierówki, antonówki lub renety. Aromatyczne przypominające smakiem gruszki, słodko-winne lub kwaskowe. Ważne by były nasze, polskie.
O jabłkach ostatnio zrobiło się bardzo głośno, w mediach zawrzało. Stojąc w kolejce coraz częściej można usłyszeć pytania o kraj pochodzenia jabłek. Na fali tego narodowego poruszenia wszyscy kupują i chrupią jabłka. Mnie do jedzenia jabłek namawiać nie trzeba. Jest wystarczająco dużo powodów. Jabłka to owoce niezwykłe, przede wszystkim bardzo smaczne i zdrowe.
Najlepsze polskie jabłka
W Polsce mamy prawdziwy wysyp jabłek. Szacuje się bardzo obfite tegoroczne zbiory – sadownicy mają zebrać około 3,54 mln ton jabłek ! Co czyni Polskę jednym z największych producentów na całym świecie… Bez kompleksów możemy konkurować z największymi. Ostatnie wydarzenia spowodowały, że świat pokochał nasze jabłka, a takiej reklamy nie miał już dawno żaden polski produkt.
Jedz jabłka na zdrowie
- Jabłka to prawdziwy eliksir młodości – zawierają cenne przeciwutleniacze, które przedłużają życie niemal każdej komórki organizmu.
- Rozprawią się z cholesterolem – już 1-2 jabłka każdego dnia potrafią znacznie obniżyć stężenie złego cholesterolu.
- Pomagają walczyć z kilogramami – są niskokaloryczne, usprawniają proces trawienia oraz skutecznie hamują apetyt.
- Wzmacniają odporność – są bogate w witaminę C, szczególnie te kwaśniejsze odmiany i te o niewielkich rozmiarach.
Jakie jabłka kupić?
Odmian jabłek jest naprawdę sporo. Jest w czym wybierać. Różnią się pochodzeniem, wyglądem i smakiem. Oto te najpopularniejsze:
- Ligol – odmiana pochodząca z Polski. Mają żółtą skórkę z lekko czerwonym rumieńcem. Są słodkie. Nie można ich zbyt długo przechowywać.
- Delikates – polskie jabłka o zielono-żółto- czerwonej skórce. W smaku słodko-kwaśne.
- Lobo – to jabłka, które pochodzą z Kanady. Ich miąższ jest delikatnie zielony, soczysty i kwaskowy.
- Cortland – odmiana ta pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Bardzo lubiane również u nas. Ich skórka pokryta jest czerwonym rumieńcem, miąższ jest biały o słodko-winnym smaku. Są bardzo soczyste, idealne do produkcji soków.
- Reneta – to stara, zimowa odmiana jabłek. Charakteryzuje się żółtą skórką z jasnym rumieńcem. Miąższ ma kremową barwę i lekko kwaskowy smak. Można je długo przechowywać.
- Papierówka – to stara odmiana. Mają jasny żółty kolor i kwaśny smak, który w miarę dojrzewania staje się słodszy.
- Antonówka – zielone lub lekko żółte. Są twarde i dość kwaśne. Idealne na przetwory.
- Szampion (champion, sampion) – to słodkie, jesienne jabłka. Ich smak przypomina gruszkę. Bardzo dobre na przetwory jak i na surowo.
- Jonatan -ceniona odmiana o słodko-winnym smaku.
Smakołyki z jabłkiem
A kiedy zaopatrzysz się już w odpowiednią ilość jabłek możesz zrobić z nich takie cuda: pieczone jabłka, placuszki z jabłkami, racuchy, ciasta, ciasteczka, tarty. Owoce te sprawdzą się jako świetny dodatek do sałatek, surówek i dań mięsnych. Natomiast jabłkowe przetwory wykorzystasz zimą – musy, przeciery, które stanowią bazę do przepysznych deserów. Z dodatkiem cynamonu, te słodkie, owocowe przetwory idealnie komponują się z zapiekanym ryżem, na kruchym cieście francuskim czy na uwielbianej gorącej szarlotce. Z jabłek produkuje się niezwykle popularny w ostatnim czasie cydr.
Napisz pierwszy komentarz