Czerwiec i lipiec to czas sezonowych smakołyków, które kuszą swoim smakiem. Właśnie trwa sezon na czereśnie. W sklepach i na targach możesz spotkać różne odmiany tych owoców.
Z czereśni przygotowałam pyszny, domowy kompot. U mnie taki napój pojawia się zawsze latem kiedy owoce są tanie i łatwo dostępne. Kompot wzbogaciłam dodatkowo nutą goździków. Finalnie otrzymałam niezbyt słodki, aromatyczny i intensywnie owocowy kompot. Świetnie sprawdzi się gasząc pragnienie w gorące dni. Podawaj z listkami mięty, która daje świeży aromat.
Czas przygotowania
15 minut
Składniki
- 700 g czereśni
- 1,5 l wody
- 4 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 4 goździki
- listki świeżej mięty do podania
Przygotowanie
Odmierzoną ilość wody wlej do garnka. Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia.
Umyte i pozbawione ogonków czereśnie umieścić w garnku.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, dorzuć goździki.
Gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Garnek zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie kompot przelej do dzbanka i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Napisz pierwszy komentarz