Kompot z truskawek to już klasyka. Dla wielu z nas to wspomnienie z dawnych lat. Niestety kompoty zostały wyparte przez słodkie, pełne sztucznych barwników napoje ze sklepowej półki. A szkoda, bo taki domowy kompot to samo zdrowie i niezapomniany smak dzieciństwa. Dlatego nie dziwi mnie fakt, że coraz więcej osób do nich wraca.
Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny napój. Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki. Importowane owoce możesz kupić przez cały rok, jednak prawdziwi smakosze z niecierpliwością czekają na najsmaczniejsze, polskie truskawki. I takie właśnie truskawki w sezonie kupisz bez problemu np. na lokalnym bazarku.
Wybierając owoce szukaj dojrzałych owoców o jednolitym zabarwieniu i intensywnym zapachu. Mam to szczęście zajadać się najlepszymi truskawkami z własnego ogródka – są one może wielkościowo niepozorne, jednak nadrabiają smakiem i aromatem. Owoce wykorzystałam do przygotowania kompotu, który wzbogaciłam dodatkowo o sok z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy – goździki, cynamon i anyż, co nadało mu zupełnie nowy wymiar smaku. Taki orzeźwiający kompot podawany schłodzony z listkami mięty sprawdzi się idealnie w upalne dni.
Składniki kompotu
- 500 g truskawek
- 1,5 l wody
- 3-4 łyżki cukru
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
- 3-4 goździki
- 1 laska cynamonu
- do podania – listki świeżej mięty i plasterki cytryny
Wykonanie
Truskawki umyj, usuń szypułki.
Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej wody dodaj truskawki, sok z pomarańczy i cytryny.
Do kompotu dodaj cynamon, anyż i goździki. Gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Garnek zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie kompot przelej do dzbanka i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzony kompot podawaj z truskawkami, plasterkami cytryny i listkami świeżej mięty.
Napisz pierwszy komentarz