Przyjemny malinowy zapach i smak jest na tyle kuszący, by owoce te zagościły w mojej kuchni na dłużej. Wzbogacają wiele potraw, a do tego mają niezwykłe właściwości. Nic, tylko delektować się ich smakiem… Tym bardziej, że teraz jest ich najlepszy czas.
Leśne maliny owocują w lipcu i sierpniu. Roślina lubi półcień, ale najsilniej rozkrzewia się i owocuje w miejscach nasłonecznionych, na zrębach i obrzeżach lasów. Ich uprawne kuzynki zbierać możesz, aż do jesieni. Maliny leśne są zwykle drobniejsze od uprawnych, ale za to intensywniej pachną, a ponadto mają znacznie wyższą wartość zdrowotną. W zależności od odmiany maliny mogą być białe, żółte, czerwone, purpurowe, ciemnoczerwone, a nawet prawie czarne.
Malina w kuchni
Maliny – dobra opcja na śniadanie, doskonale łączą się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, ser i maślanka. W wersji obiadowej – owoce wykorzystaj do zrobienia naleśników. Idealnie sprawdzą się do deserów: ciast, ciasteczek, tart, koktajli i wielu innych słodkości malinowych. Są bardzo soczyste, o silnym aromacie, niestety są nietrwałe. Owoce maliny najbardziej nadają się do bezpośredniego spożycia.
Przetwory z malin
Lato i po malinach? Na szczęście są sposoby, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Z malin zrobisz kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, konfitury oraz soki. Dobrą metodą jest też suszenie, owoce w takiej formie wykorzystasz do przygotowania aromatycznej herbatki na zimowe wieczory. Po wysuszeniu maliny powinny zachować naturalną barwę i zapach. Polecane w sezonie jesienno-zimowym, tymczasem zajadaj się świeżymi owocami.
Co kryją w sobie maliny?
To bomby zdrowia. Warto skorzystać z tego, co rośnie wokół Ciebie, co jest w zasięgu ręki i możliwości. Jak wszystkie owoce leśne, maliny zawierają cenne barwniki antocyjany, które odpowiadają nie tylko za wrażenia wizualne na talerzu, ale także spełniają ważne funkcje w Twoim organizmie. Wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają infekcjom. Składniki odżywcze w malinach pomagają obniżyć ryzyko wielu chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze. Maliny mają właściwości przeciwnowotworowe.
Owoce malin są bogate w witaminy – C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne – potas, żelazo, magnez, wapń. Liście tych owoców to także sposób na zdrowie, możesz z nich przyrządzić napary z ziół oraz herbaty. Herbata z liści malin zalecana jest profilaktycznie dla każdego.
Działanie prozdrowotne
- po za wieloma cennymi składnikami maliny zawierają salicylany, są środkiem przeciwgorączkowym – to taka naturalna aspiryna,
- działają uspokajająco,
- zawarte w nich żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
- spora dawka witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
- polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się.
Zamiast faszerować się witaminami w formie tabletek, pastylek sięgnij po naturalne wspomagacze organizmu w postaci malin.
Tomku super tekst i wiele ciekawych informacji na temat malin i ich właściwości. Bardzo często leczę się malinami z herbatą i cytryną z dodatkiem miodu ale nie zawsze mam pod ręką swój zrobiony soczek i wówczas sięgam po syrop Gomaru z Pińczowa. Sprawdza się i bardzo polecam tym, którzy nie zawsze dysponują domowym cymesem. Pozdrawiam Tomku :)