Orzechy – jest ich mnóstwo. Laskowe, ziemne, nerkowce, pistacje… Jednak to orzechy włoskie swoim bogactwem składników odżywczych biją na głowę pozostałe. Dlatego jeśli jesteś zwolennikiem wszelkiego rodzaju orzechów, wybierz orzechy włoskie.
Orzechy włoskie są chyba najbardziej znane i często wykorzystywane w kuchni. Wielokrotnie sięgam po nie przygotowując ciasta i desery. Są dla mnie smakowitą i odżywczą przekąską w ciągu dnia. Świetnie komponują się z lekkimi sałatkami, ze względu na swój charakterystyczny gorzkawy posmak. To, że orzechy są smaczne i zdrowe wiadomo od dawna. Co tak naprawdę kryją w sobie orzechy włoskie? Jakie wartości odżywcze mają?
Nakarm szare komórki
Orzechy włoskie to prawdziwy żywieniowy hit poprawiający koncentrację i wspomagający pracę mózgu. Spotkałam się nawet z określaniem orzechów włoskich „żywnością mózgu”. Wyrażenie to zawdzięczają zapewne swojemu pomarszczonemu kształtowi, jak i składnikom, które ułatwiają procesy zapamiętywania. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, wielu witamin i minerałów, dzięki czemu ich spożywanie wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.
Orzechy kontra „zły cholesterol”
Szczególnie cenny jest zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy – związek ten przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Orzechy pomagają także zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy – przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.
Orzechy włoskie a kilogramy
Mimo tych wszystkich zalet wiele osób unikach ich w obawie przed zbędnymi kilogramami. Istnieje powszechny pogląd, że orzechy włoskie to produkt tuczący. Nic bardziej mylnego, w rzeczywistości osoby jedzące orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu (oczywiście z umiarem) są mniej narażone na przyrost masy ciała niż te osoby, które nie jedzą ich wcale. A to dlatego, że orzechy są bardzo sycące. Nadają się więc jako przegryzka miedzy posiłkami, a dodatkowo pobudzają działanie metabolizmu.
W kuchni…
Tak jak już wspomniałam orzechy włoskie są niezastąpione w przygotowaniu wielu ciast i deserów. Coraz więcej jest przepisów na lekkie sałatki na bazie rukoli, warzyw, owoców, sera, które zawierają właśnie orzechy włoskie. Natomiast podane na śniadanie w towarzystwie ulubionych płatków dostarczą energii na cały dzień.
Napisz pierwszy komentarz