Kolejny pomysł na prosty obiad czy kolację z papryką w roli głównej. I chociaż wariacji na temat papryki jest sporo, postawiłam na tą chyba najbardziej popularną wersję – paprykę faszerowaną. Latem papryki są najsmaczniejsze, więc to idealna pora na to danie.
Tradycyjny ryż zastąpiłam bardzo zdrową i pyszną kaszą gryczaną. Farszem możesz wypełnić także inne warzywa: cukinie, bakłażany lub pomidory.
Składniki
- 5 papryk
- 125 g kaszy gryczanej
- 30 dag mięsa mielonego
- czerwona cebula
- garść natki pietruszki
- świeże zioła – bazylia, tymianek
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki umyj i odetnij ich górną część wraz z szypułkami, następnie wyjmij gniazda nasienne. Czapeczki zachowaj do przykrycia faszerowanych papryk. Każdą paprykę dopraw od środka solą i pieprzem.
Kaszę ugotuj według instrukcji producenta.
Czerwona cebulę pokrój w kostkę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i ugotowaną kaszę.
Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i zioła.
Farszem napełnij wcześniej przygotowane papryki. Na każdą paprykę nałóż odciętą górną część.
Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej je niewielką ilością oliwy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, aż papryka będzie miękka.
Smacznego!
Znakomicie podana i nic tylko się zajadać ;)