Pieczone brzoskwinie z serem mozzarella to wyjątkowo zgrany duet. Połączenie to sprawdzi się jako drugie śniadanie, szybka przekąska czy deser z wytrawną nutą.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczą tylko 3 składniki. Słodycz dojrzałych owoców wzmacnia miód. Zwieńczeniem całej kompozycji jest roztopiony ser mozzarella, chrupiące orzechy włoskie i gałązki świeżych ziół.
Składniki
- 4 brzoskwinie
- 8 łyżeczek miodu
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera mozzarella
- kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu
Przygotowanie
Brzoskwinie rozkrój na pół i usuń z nich pestki.
Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą połówkę polej miodem i połóż na niej plasterek sera mozzarella.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.
Następnie brzoskwinie posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i polej jeszcze miodem. Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż miód zacznie się karmelizować.
Podawaj z gałązkami świeżych ziół, np. tymianku czy rozmarynu.
Ciekawy pomysł :) Nie raz zapiekałam brzoskwinie, ale zawsze typowo na słodko :)