Sezon na rabarbar w pełni. Kompot lub ciasto drożdżowe z dodatkiem kawałków kwaśnych łodyg to pierwsze skojarzenia jakie przychodzą na myśl o rabarbarze. Roślina ma jednak znacznie więcej kulinarnych zastosowań.
Rabarbar świetnie sprawdza się jako główny składnik gęstego syropu. Jego przygotowanie jest banalnie proste – sprowadza się do gotowania warzywa w cukrze. Do tak przygotowanego syropu wystarczy dodać wodę, plasterek cytryny , kostki lodu i orzeźwiając, wiosenny napój gotowy. Dobrze smakuje również z herbatą.
Przygotowanie
Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Plastry umieść w garnku o grubym dnie. Następnie zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.
Dodaj sok z pomarańczy i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
Garnek zdejmij z ognia a jego zawartość przecedź przez gęste sitko dokładnie wyciskając z rozgotowanego rabarbaru wszystkie soki.
Odstaw aby syrop przestygł. Przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce.
Czy syrop można przechowywać przez dłuższy czas? czy wtedy przepis trzeba zmodyfikować?
Pozdrawiam
Trudno mi powiedzieć, nie próbowałam. Myślę, że syrop można zapasteryzować na dłużej.