Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Wrzesień na talerzu

apple-185017_640

Wrzesień nie oznacza końca sezonu owocowo-warzywnego. Przeciwnie końcówka lata sprzyja urozmaiconej diecie. To czas kiedy następuje wysyp produktów, które są prawdziwymi bombami witamin. 

Przy zakupie warzyw i owoców zwracam uwagę czy są świeże, bo tylko takie najbardziej obfitują w witaminy. Najlepiej kupować warzywa i owoce przed przygotowaniem potraw, wtedy są najsmaczniejsze. Wiele produktów możesz co prawda nabyć w innych miesiącach roku, ale to właśnie teraz są najbardziej wartościowe. A do tego produkty pojawiające się warzywniakach w ich naturalnym czasie są tańsze.

Jakie produkty warto jeść we wrześniu?

Oznaką zbliżającej się jesieni są wszechobecne warzywa z rodziny dyniowatych: cukinie, dynie. W sklepach pojawiają się orzechy:

  • Orzechy włoskie – chociaż dostępne są cały rok, to świeże zbiera się we wrześniu i październiku. Jadane na surowo stanowią smaczną, zdrową przekąskę. Orzechy są także doskonałym dodatkiem do wielu ciast, deserów oraz pieczywa. Są źródłem znacznych ilości witamin: E oraz witamin z grupy B oraz soli mineralnych: magnezu, potasu, żelaza oraz fosforu, który wspomaga pracę mózgu. A to jeszcze nie koniec ich zalet, posiadają także przeciwutleniacze oraz błonnik wspomagający prawidłowe trawienie.
  • Orzechy laskowe – zbierać je możesz we wrześniu. Najczęściej spożywane na surowo, ale także jako dodatek do ciast, deserów, wyrobów czekoladowych i pieczywa. Orzechy laskowe obfitują w witaminy: C, B1, B2, PP oraz E. Zawierają także sporo błonnika i kwasu foliowego.

walnut-165026_640

Jeśli pogoda sprzyja, nadal możesz korzystać z darów lasu i wybrać się w poszukiwaniu wielu popularnych gatunków grzybów.

  • Borowiki – nazywane także prawdziwkami. Są jednymi z najbardziej cenionych grzybów ze względu na swoje walory smakowe. Sprawdzą się do suszenia, marynowania.
  • Podgrzybki – idealnie sprawdzą się do suszenia. Bardzo często marynuje się je w zalewie octowej, a świeże grzyby dodaje do sosów, zup i wielu potraw.
  • Kurki – grzyby bardzo popularne i cenione w kuchni. Nie nadają się do suszenia, ale za to bardzo często wykorzystywane do marynowania w zalewie octowej. Przygotowuje się z nich sosy i zupy. Świetnie smakują smażone maśle.

DSC_0019

We wrześniu są zbiory takich warzyw jak: kalafior, późne odmiany kapusty, sałata, brokuły, kalarepa, rzodkiew oraz warzywa korzeniowe – marchew i buraki ćwikłowe (zbiór pod koniec miesiąca).

Owoce we wrześniu

Wrzesień to przede wszystkim czas śliwek, jabłek i gruszek. Jednym z ciekawszych i zasługujących na uwagę produktów sezonowych pojawiających się właśnie we wrześniu z pewnością są owoce pigwowca. Potocznie nazywane po prostu pigwą.

  •  Śliwki – występują w wielu odmianach, a najpopularniejsze to: węgierka zwykła, węgierka dąbrowicka, renkloda, mirabelka, opal. Najczęściej jada się śliwki na surowo. Idealnie sprawdzą się na przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty i soki. Są fajnym dodatkiem do ciast i deserów. Owoce te możesz suszyć, marynować i wędzić. Często przygotowuje się z nich nalewki oraz mocniejsze alkohole np. wódkę śliwowicę oraz wino.
  • Gruszki – gatunków gruszek jak bardzo dużo (szacuje się, że nawet kilka tysięcy odmian). Najpopularniejsze to: Klapsa (Faworytka), Lukasówka, Konferencja, Komisówka, Paryżanka czy Bonkreta Williamsa. Najczęściej jadane na surowo, ale świetnie smakują także pieczone, suszone i gotowane. Są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, kompotów czy sałatek. Możesz z nich przygotować wiele przetworów: dżemy, konfitury, powidła, soki.

DSC_0071

  • Jabłka – odmian jabłek jest naprawdę sporo. Jest w czym wybierać. Różnią się pochodzeniem, wyglądem i smakiem. Oto te najpopularniejsze: Ligol, Delikates, Lobo, Cortland, Reneta, Papierówka, Antonówka, Szampion, Jonatan. Jabłka wykorzystuje się najczęściej do ciast, tart, sałatek, surówek i jako dodatek do dań mięsnych.  Bardzo popularne są racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo dobrze komponują się z zapiekanym ryżem i w cieście francuskim.
  • Pigwa – owoce pigwy zbierane są we wrześniu i w październiku. W przeciwieństwie do swoich sezonowych poprzedników raczej nie jada się jej na surowo, bo jest twarda, cierpka i kwaśna. Najczęściej owoce te wykorzystuje się do przygotowania nalewek, win oraz konfitur.

Korzystajmy więc z tego co teraz najlepsze. Wrzesień to ostatni dzwonek, by zakosztować produktów, które już niebawem będziesz musiała zastąpić mrożonkami lub przetworami.

tagi: , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php