Chrupiące, domowe krakersy serowe z parmezanem i serem cheddar. Już samo to zdanie wystarczyłoby za wstęp. Prawda, że już cieknie ci ślinka?
Ja przygotowałem takie pyszne krakersy ze swoją niemal 4-letnią córką jako popołudniową przekąskę dla niej i koleżanki, która miała przyjść w odwiedziny. Choć jestem pewien, że obie mamy tak samo doceniły ten smakołyk. ;-)
Lista składników jest bardzo krótka, a przepis jest tak prosty, że spokojnie możesz się za niego zabrać w ramach zabawy z małym dzieckiem. Tak samo dobrze sprawdzą się jednak te krakersy jako przekąska na dorosłą imprezę, i jako dodatek do pikantnych, czy słonych dipów. Jak widzisz na zdjęciach, nasze krakersy nie mają idealnego kształtu, bo powstały przy okazji świetnej zabawy taty z córką!
Na samym dole możesz również zobaczyć przepis w wersji wideo.
Składniki krakersów
Z podanej ilości składników powinno udać się upiec dwie duże blachy krakersów.
- 130 g mąki pszennej (mniej więcej jedna szklanka)
- mniej więcej pół szklanki drobno startego parmezanu lub podobnego sera (ja np. użyłem również mieszkanki parmezanu z twardszym cheddarem pół na pół)
- 1/2 łyżeczki soli
- zimne masło – 50 g
- śmietana – 6-10 łyżek
Wykonanie krakersów
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 st. C (najlepiej dolna i górna grzałka, bez termoobiegu czy grilla). Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, więc akurat w tym czasie piekarnik zdąży się odpowiednio nagrzać.
Mąkę wymieszaj z drobniutko startym lub rozdrobnionym serem, dodaj sól.
Następnie dodaj masło pokrojone w małe kostki i wyrabiaj ciasto dłońmi, lub przy pomocy robota.
Kiedy już masło dobrze połączy się z mąką i serem (mieszanka nadal będzie sypka i nie będzie się łączyć w jednolitą masę), dodaj trzy łyżki śmietany i wyrabiaj przez chwilę. Składniki powinny zacząć łączyć się w zbitą masę.
Jeżeli tak się nie dzieje, dodawaj jeszcze po łyżce śmietany i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się zbitą i w miarę jednolitą masą. Pamiętaj jednak, że ciasto nie powinno się kleić do rąk i być wilgotne.
Teraz czas na przygotowanie stolnicy. Dodaj na nią odrobinę mąki, ale nie za dużo.
Ciasto rozwałkuj delikatnie do grubości ok. 3-4 mm.
A następnie przy pomocy noża do krojenia pizzy (gorfrowane ostrze zapewni piękny kształt krawędzi krakersów) pokrój je najpierw na podłużne paski, a następnie w drugą stronę tworząc romby lub kwadraty.
Wycięte krakersy ponakłuwaj widelcem – dzięki temu będą dużo ładniej się prezenetować po upieczeniu.
Następnie upiecz na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut (temp. 200 st. C), do czasu aż zaczną się pięknie złocić na brzegach.
Takie domowe krakersy najbardziej chrupiące i najpyszniejsze są pierwszego dnia po upieczeniu.
Można je spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. W tym czasie mogą jednak nieco zmięknąć i nie będą tak rewelacyjnie chrupiące. Dlatego jeżeli planujesz je podać na imprezie czy przyjęciu dla dzieci, to najlepiej upiecz je tego samego dnia rano, albo dzień wcześniej wieczorem i pozostaw bez przykrycia.
Napisz pierwszy komentarz