Nasz mały niejadek niewiele dań przyjmuje z taką ochotą i tak szeroko otwartą buzią jak tą zupkę. Obawiałem się, czy będzie akceptowała nieznany do tej pory smak szparagów, ale poszło gładko jak po maśle :)
Dowiedzieliśmy się przy okazji, że tak jak i my, córcia należy do tej części ludzkości, która po zjedzeniu szparagów ma bardzo specyficzny zapach siuśków ;-)
Czas przygotowania
10-15 minut zajmuje przygotowanie składników, a następnie ok. 30 minut gotowanie zupy
Składniki
Jak widać na zdjęciu użyłem do ugotowania zupy ogólnodostępnych białych warzyw. Z podanych proporcji wyszły mi dwie porcje dla rodziców i zupka na dwa dni dla córki. Wersję „dla dorosłych” oczywiście na koniec dodatkowo doprawiłem w osobnym garnku.
- cztery duże, białe szparagi
- dwa średniej wielkości ziemniaki
- trzy korzenie pietruszki
- jedna mała cebula
- jeden-dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
Przygotowanie zupki
Wszystkie warzywa obierz ze skóry, od szparagów dodatkowo odłam dolne zdrewniałe fragmenty, a z pietruszki usuń szypułki.
Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą tak aby sięgała ok. 2-3 cm ponad warzywa.
Warzywa gotuj przez ok. 30 minut do czasu aż będą miękkie, a następnie zmiksuj bardzo dokładnie zawartość garnka aż do uzyskania gładziutkiego kremu bez najmniejszych grudek.
Przed podaniem rozpuść w gorącej zupie masło, które nada jej bardziej kremowego i aksamitnego smaku.
Napisz pierwszy komentarz