Domowe burgery z warzyw to dowód na to, że potrawy typu fast food również można przyrządzić zdrowo. Dziś serwuję burgery z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki i selera.
Co do pozostałych składników, które lądują w bułce panuje duża dowolność. Możesz napakować do środka na co tylko masz ochotę. W mojej bułce oprócz bezmięsnych kotletów znalazły się pomidory i czerwona cebula. Do tego słuszna porcja ulubionej zieleniny.
Składniki
- 4 pełnoziarniste bułki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- po 1/4 łyżeczki przypraw – kuminu, imbiru i ostrej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- dowolna zielenina – sałata lodowa, mix sałat, rukola, szpinak
- czerwona cebula
- pomidor
Sos:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- posiekany pęczek natki pietruszki
- posiekany pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku, zalej dwiema szklankami zimnej wody i posól. Gotuj do miękkości.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy. Składniki duś do miękkości.
Odcedzoną i dobrze odciśniętą soczewicę połącz z jajkiem i przestudzonymi warzywami z patelni, następnie dokładnie wymieszaj.
Z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 20 minut.
Składniki sosu umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj pieczywo oraz dodatki i złóż burgera. Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem, na spodzie każdej bułki ułóż warstwę zieleniny, ja wykorzystałam mieszankę sałat. Następnie na bułce ląduje kotlet z soczewicy i warzywa – pokrojone na plasterki pomidory i krążki czerwonej cebuli.
Napisz pierwszy komentarz