Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o różne składniki.
Barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty i innych jarzyn. Wzbogacony dość sporą ilością czosnku. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach. Poszczególne produkty muszą być dodawane w różnym czasie. Dzięki temu warzywa nie będą rozgotowane i stracą swojego smaku i aromatu.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego z kością
- 4 średniej wielkości buraki
- 1/4 włoskiej kapusty
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- mąka do zasmażki – 2 łyżki
- 2 łyżki masła
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Nastaw wywar. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka. Zmniejsz ogień i gotuj.
Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś buraki, aż będą miękkie.
Na innej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce (także na większych oczkach) marchewkę i korzeń pietruszki.
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.
Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodaj do gotującego się barszczu.
Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Jestem ukrainką, pochodzę z Odessy, moja mama też była z Odessy, jezeli chodzi o barszcz ukrainski, to dziwią mnie niekture komentaże – ukraincy nie umieją gotować barszczu bo niema w nim fasoli, nie wyobrażam barszczu ukraińskiego bez fasoli, ale na Ukrainie sobie już to wyobrażają, i nikt nie gotuje barszczu ukrainskiego z kiszonej kapusty.
Najlipszy komentaż
Zrobiłam, przepyszny … bardzo dobrze, ze nie ma fasoli. Goście tez byli zachwyceni, a po pewnym czasie koleżanka poprosiła o przepis
Witam! Dzisiaj postanowiłam ugotować barszcz ukraiński (po 45 latach gotowania dowiedziałam się od osoby, która nie jadła mojego barszczu,że słyszała opinię,iż ten barszcz wychodzi mi wybornie- ha!). W czasie,kiedy poszczególne grupy produktów gotowały się albo dusiły zerknęłam do przepisów. Jestem bardzo podbudowana,że są osoby ,którym jeszcze chce się nie tylko gotować,ale wręcz celebrować gotowanie. Brawo! Zamarłam,kiedy po wywołaniu hasła ” barszcz ukraiński” pierwszym przepisem był przepis, który zalecał dodanie do zupy – zupy z torebki!! Dla mnie hańba! Kulinarna. Pozdrawiam wszystkich,którym się chce prawdziwie gotować!
Hmmm, smak mnie zaskoczyl! Zupa jest….slodka!!! chyba jednak nie jestem fanka!
Przeczytaj mój przepis. Jest prawidłowy, Marysiu.
Do Maria :
Wyszedł słodki od warzyw i brak czegoś kwaśnego a najlepiej smakuje na kiszonej kapuście a jak na słodkiej to trzeba dodać kwas od kiszonej albo trochę białego żuru.Barszcz ukraiński powinien być lekko kwaskowy.Nie zapominać o pomidorach lub przecierze.Spróbuj jeszcze raz.Za kolejnym razem się uda.
Pycha!
Dzis zrobiłam zupę z przepisu- jest fantastyczna. Warzywa były na tyle słodkie ze obyło się bez cukru. Bardzo dobry przepis – dla mnie efekt był lekkim zaskoczeniem. Moje wcześniejsze barszcze smakowały inaczej.
Wg ukraińskiego kucharza ze Lwowa barszcz należy gotować w niewielkiej wodzie, bo na koniec wlewamy kwas chlebowy. Mięso, najlepiej żeberka, przed gotowaniem obsmażyć na patelni. Każdy je to co lubi☺
wyszło zajebiste tylko ziemniaki pokrojone gotowane osobno i dodane na końcu razem z wodą , żeby nie były rozgotowane reszta ok . p.s. zrobiłem wersję bezmięsną i naprawdę dobre
Do wpisu Magdy : może być,że Ukrainka nie umie ugotować barszczu ukraińskiego a może zwyczajnie nie chce jej się gotować fasoli bo to trochę trwa a może nie lubi fasoli.Spotyka się wiele Polek,które nie potrafią ugotować rosołu.Tak często bywa.Od czasów mojego dzieciństwa minęło sporo lat .Potrawy zmieniają się,modyfikują.Sama wiele zmodyfikowałam w swoim jadłospisie korzystając z porad znajomych.Zakładamy rodzinę, w której łączy się się smaki dwóch domów i powstają inne smaki.Życie jest bardziej zagonione,mamy mniej czasu,korzystamy z półproduktów ale najważniejsze jest żeby całkowicie nie ulec fast foodom ,nie kupować pulpecików w słoiku i przynajmniej raz w tygodniu zjeść domowy obiad ,który smakuje całej rodzince, z fasolę czy bez.
Barszcz ukraiński nie może być bez białej fasoli i żaden to opcjonalny dodatek.Jeśli nie chce się bawić w oddzielne gotowanie kapusty kiszonej to może być słodka ale wtedy dobrze jest dolać kwasu z pod kiszonej bo ten barszcz powinien mieć posmak kwaskowy a ocet jest niezdrowy.Do pospolitego barszczu czerwonego dla zachowania koloru zamiast octu używam szarej renety lub zakwasu białego żuru białego. Jednak każdy niech sobie gotuje jak chce byle mu smakowało.
Ocet niezdrowy? Skad taki przesad? Ja uzywam jablkowego octu – samo zdrowie… I barszcz ukrainski bez fasoli?
„Barszcz ukraiński nie może być bez białej fasoli i żaden to opcjonalny dodatek.” Też sobie nie wyobrażam barszczu ukraińskiego bez fasoli, ale na Ukrainie sobie już wyobrażają. Barszcz z fasolą na Ukrainie nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Z drugiej strony barszcz ukraiński jest jak ryba po grecku, bardziej znane w Polsce niż tam, skąd niby pochodzą, a wzorca przepisu nie ma.
A gdzie biała fasola????!!!!
Myślę, że biała fasola to opcjonalny dodatek :) …zależy od kucharza
Barszcz ukraiński nie może być bez białej fasoli i żaden to opcjonalny dodatek.Odnośnie kapusty to może być słodka ,jeśli się nie chce kiszonej gotować osobno,ale wtedy dobrze jest dolać kwasu z pod kiszonej.Barszcz ukraiński powinien być lekko kwaskowy a dodawanie octu jest niezdrowe.Ale niech sobie każdy robi jak chce ,byle mu smakowało.
Mam koleżankę z Ukrainy i mówi, że fasola może być, ale nie musi. Jest wiec to jak najbardziej dodatek opcjonalny :). No chyba że Ukrainka nie wie jak ugotować barszcz ukraiński….;)
Pewnie wie co mówi! :D …a najlepiej i tak gotować po swojemu, byle by smakowało Tobie i tym, których karmisz :)
Uważam tak samo:). Każdy dom ma swój własny, niepowtarzalny smak.
To tak jak z sałatką jarzynową- każdy dom ma swoją „wersję” i uważa, że to ona jest poprawna;D.
Wychowałam się na Mazurach a naszymi sąsiadami m.in były kobiety z Ukrainy.Wg ich przepisu mama gotowała barszcz ukraiński.Przede wszystkim biała fasola,włoszczyzna i buraki starte na grubej tarce,ziemniaki w kostkach,pomidory lub przecier (najlepiej domowy),kapusta kiszona (gotowana wcześniej osobno),pieprz,sól-przyprawy wg uznania.Nie potrzeba octu bo kapusta i pomidory dają kwas a zasmażka też nie jest potrzebna bo ziemniaki i warzywa dają gęstość.Przy dużej ilości warzyw można gotować bez mięsa .Moja mama najczęściej gotowała na kościach od schabu.Proporcje składników wg uznania i smaku. Zabielić śmietaną.Smacznego.
Ewka dziękujemy za wartościowy komentarz! :)
Barszcz ukrainski bez fasoli?
Bardzo fajny przepis, ale brakuje w nim fasoli i ilości wody, co jest jednak dość istotne w barszczu ukraińskim. A kapusta może być też biała. Pozdrawiam cieplutko :)
zrobilam i jest pyszny
gotowałam z tego przepisu… wyszło super:) z jednym ale… za mało octu..:) zawsze jadłam barszcz ukrainski który był lekko kwasny.. czy to na stołówce w szkole czy u babci czy gdzieś w barze..
ale przyznam ze sekretem pieknego koloru jest tutaj zasmazenie buraków z cukrem i octem.. robiłam kilka barszczy wg innych przepisów i nigy nie miał tak łądnego koloru. oczywiscie po dodaniu smietany kolor wczesniejszy nie ejst istotny.. no ale jak ktoś bez smietany chce to polecam trzymać się tej części:)
Zamiast octu i zwykłej kapusty daj kiszoną.Będzie odpowiednio kwaskowy.
no właśnie, ile wody? 5 litrów czy tylko 3 litry? Żeby zupa miała smak bardzo ważna jest ilość wody, a w większosci przepisów ten fakt jest pomijany, niestety, i ja mam sie domyślać ile, żeby mi nie wyszły siki weroniki
Dzisiaj będę ją gotować ale nie ta kapustę kupiłam. Później napisze jak smakowała
Mmm… Pycha . Dziewczyny i chłopacy gotujcie z tego przepisu . Ja gotowałam pierwszy raz i wszystkim w domku smakowalo :).DZIEKUJE ZA PRZEPIS
świetny przepis, niestety czaso- i pracochłonny, ale warto :) też dodaję fasolę i odrobinę gęstej śmietanki tuż przed podaniem, dla smaku i oka.
A w jakiej ilości wody robimy tą zupę?
ja dodaję jeszcze fasolę :)
Zgadza się! to smaczna i pożywna strawa.
jedna z moich ulubionych zup;
Zrobiłam, przepyszny … bardzo dobrze, ze nie ma fasoli. Goście tez byli zachwyceni, a po pewnym czasie koleżanka poprosiła o przepis