W wielu przepisach pojawia się bulion warzywny. Wywar z jarzyn jest bazą do przygotowania dobrej zupy, sosu czy risotto. Dziś pokażę jak ugotować esencjonalny bulion.
Do przygotowania wywaru potrzebny będzie podstawowy zestaw jarzyn – marchewka, pietruszka, seler, por oraz przyprawy – pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Smak wywaru możesz wzbogacić dodając aromatyczne zioła – natkę pietruszki, liście selera, tymianek, lubczyk… Własnoręcznie przygotowany bulion, pełen smaku będzie najlepszą bazą do pysznych dań.
Czas przygotowania
Bulion warzywny gotuj od 1,5 do 2 godzin.
Składniki na ok. 1,5 esencjonalnego bulionu
- ok. 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kawałek kapusty
- 1 por (biała część + zielone liście pod koniec gotowania)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub świeże liście
- sól do smaku
Wykonanie bulionu warzywnego
Marchewki, pietruszkę, seler obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Dodaj umytego pora i kapustę. Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj.
Cebulę obierz jedynie z zewnętrznej brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem przez około 2 minuty.
Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cebulę. Zmniejsz ogień do minimum. Garnek przykryj pokrywą (pozostaw lekko uchyloną).
Wywar gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Na 20 min przed końcem gotowania dołóż zielone liście pora i świeży lubczyk. Dopraw solą do smaku.
Po ugotowaniu przecedź bulion przez sitko. Wywar możesz wykorzystać od razu jako bazę do innych zup lub zagotować i zamknąć w słoiki. Po ostudzeniu trzymaj w lodówce do 2 tygodni.
Napisz pierwszy komentarz