Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. Na blogu pojawiły się już przepisy na chłodnik litewski, bułgarski czy gazpacho. Tym razem proponuję przepis na słodką zupę z leśnych jagód z dodatkiem serka mascarpone i świeżej mięty.
Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Po zmiksowaniu składników zupę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe. Może stanowić danie obiadowe -zupę przed daniem głównym ale także deser.
Składniki
- 200 g jagód
- 100 ml wody
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- Listki świeżej mięty
Przygotowanie
Jagody opłucz i umieść w pojemniku blendera. Dodaj wodę i zmiksuj.
Przelej do garnka i dodaj sok z cytryny, miód i cynamon. Gotuj przez ok. 5 minut. Odstaw do przestudzenia.
Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Chłodnik podawaj z serkiem mascarpone, listkami mięty i jagodami.
Napisz pierwszy komentarz