Wiosną i wczesnym latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych smakołyków jest botwina. Z liści młodych buraków przygotowałam bardzo znany i lubiany chłodnik litewski, który kusi swoim smakiem i kolorem.
Chłodnik to idealna propozycja na smaczny obiad w gorące dni. Wystarczy zsiadłe mleko lub dobry kefir, botwinka i posiekane – koperek, szczypiorek ogórek i rzodkiewka. Do tego odrobina soli i pieprzu i danie na upalny dzień gotowe.
Składniki
- 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 1/2 l jogurtu naturalnego
- 1/2 l zsiadłego mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 ogórki
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie opłucz i osusz. Następnie posiekaj liście i łodygi. Młode buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na maśle w dużym garnku. Dodaj tarte buraczki i podsmaż minutę. Dorzuć posiekane łodygi i całość duś przez około 4 minuty.
Do garnka dodaj wody, tak aby zakryła składniki. Zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia – składniki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Koperek, szczypiorek i czosnek posiekaj, rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
Koperek, szczypiorek, czosnek, ogórek i rzodkiewkę połącz z uduszoną botwinką. Dodaj jogurt i zsiadłe mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Po lekkim schłodzeniu zupa jest gotowa.
Chłonnik wygląda mega smacznie.
Zupka wygląda bardzo smacznie, jestem pewna, że tak samo smakuje :)