Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. W naszej rodzimej kuchni najbardziej znany jest chłodnik litewski. Dziś na blogu ląduje gazpacho, czyli hiszpańska zupa, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno.
Andaluzyjski chłodnik przygotowywany jest z pomidorów, papryki, ogórka, oliwy, octu oraz cebuli i czosnku. To świetna propozycja na obiad, kiedy nie masz ochoty na długie stanie w kuchni. Po zmiksowaniu wszystkich składników zupę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe.
Składniki na 4 porcje gazpacho
- 750 g pomidorów
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 kromki chleba pszennego bez skórki
- sól, pieprz do smaku
- do podania: listki świeżej bazylii, grzanki
Przygotowanie
Czosnek obierz i rozgnieć za pomocą praski. Następnie wymieszaj z oliwą. Dodaj kromki chleba podzielone na mniejsze kawałki. Mieszankę odstaw na ok. 20 minut.
- Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Paprykę skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryka pod wpływem ciepła stanie się miękka i soczysta.
Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w jakimś hermetycznym pojemniku, może to być również woreczek foliowy i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę.
Część obranej papryki (ok. 1/3) pokrój w małą kostkę, resztę wrzuć do pojemnika blendera.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Jednego pomidora pokrój w małą kostkę, pozostały miąższ z pomidorów wrzuć do pojemnika.
Ogórki obierz ze skórki. 1/3 ogórka pokrój w kostkę, resztę umieść w pojemniku blendera.
Do pozostałych składników dodaj obraną i podzieloną na mniejsze części cebulę, kromki chleba namoczone w oliwie, ocet winny i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
Gazpacho możesz dodatkowo przetrzeć przez sito. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone gazpacho przelej do miseczek lub szklanek i udekoruj pokrojonymi warzywami, listkami bazylii oraz grzankami.
w życiu kurcze nie jadłam a i zobaczyłam dopiero u Kretki na kanale :-)
Moja zupa faworyt. Uwielbiam ją i jadam nie tylko latem.