Zupy są stałym elementem mojego codziennego menu. Często zmieniają się sezonowo. Wraz z nadchodząca jesienią wybieram zupy gęste i rozgrzewające. Tym razem przyszła pora na pyszny, aromatyczny kapuśniak.
Kapuśniak z kiszonej kapusty to smaczna i sycąca zupa. Najczęściej robi się go na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Podawany jest z ziemniakami lub chlebem.
Składniki
- 400 g kapusty kiszonej
- 500 g żeberek wieprzowych
- 300 g karczku wieprzowego
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- ziarna pieprzu
Wykonanie
Pokrój żeberka i karczek w paski. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej 2 l zimnej wody. Gdy mięso się zagotuje dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Obierz włoszczyznę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso będzie już miękkie do garnka dorzuć starte warzywa. Gotuj około 10 minut.
Do wywaru dodaj pokrojoną w krótsze wstęgi kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możesz odcisnąć ją nieco z wody).
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je w oddzielnym garnku. Następnie dodaj je do kapuśniaku.
Dopraw solą do smaku oraz dodaj odrobinę słodkiej papryki w proszku. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. Możesz dodać odrobinę cukru. Całość gotuj około 40 minut.
A ja robię dziś zupę kapuśniak „parzy brodę” ;-) wg Pana przepisu. Tylko kapustę kiszoną zamieniłam na młodą świeżą z ogródka :-)
Ps. Super blog! Przepisy Pana są rewelacyjne!!!
Każdy może nauczyć się dzięki Panu gotować!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Kapuśniak marzenie!!! Poprostu przepyszny Ja jeszcze podsmażyłam pokrojony wędzony boczek i dodałam dla smaku, tylko bez wysmażonego tłuszczu. Polecam każdemu ten prosty dobry przepis
Bardzo dobry mi wyszedł
klasyczny i smaczny…. jak u Babuni…dziękuję :)
pyszny próbowałem
Kolejny zajebisty przepis ! Pychotka !
Do kapuśniaku warto dodać wędzoną kośc lub wędzone żeberka :) Nieduzo.. tak tylko dla odrobiny smaku i zapachu :) A kapustę przed wrzuceniem jej do wywaru można poddusić kilka minut (tak żeby zmiękła) na przysmazonej na patelni cebulce, zdecydowanie wzmacnia to jej aromat w zupie :)
Ja dodaje jeszcze wedzony boczek i rowniez popdusze kapuste kilka minut na patelni. Kapusniaczek pyszny.