W końcu udało mi się dorwać pierwszy w tym sezonie zielony groszek o delikatnym słodkim smaku. Wykorzystując potencjał niepozornych zielonych kulek przygotowałam kremową zupę.
Krem z groszku to idealny pomysł na letni, lekki obiad. Zupa ma wspaniały intensywny kolor oraz słodkawy smak, który wzbogacam o listki świeżej mięty, nadają one zupie orzeźwiająca nutę.
Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z ziołowymi grzankami.
Składniki
- 500 g świeżego zielonego groszku
- 700 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki listków świeżej mięty
- oliwa z oliwek, koperek, listki mięty do podania
Przygotowanie
Do garnka z grubszym dnem wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj obrany groszek i gotuj, aż będzie miękki.
Zupę zestaw z ognia, dodaj listki mięty i zmiksuj przy pomocy blendera.
Krem dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jogurt grecki i listki mięty, następnie ponownie zmiksuj.
Zupę krem z groszku podawaj z listkami świeżej mięty i koperkiem.
Mmm, cudownie zielony)))