Krupnik to klasyka polskiej kuchni. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie.
Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponuję przepis, gdzie podstawą jest mięso wołowe. Co do kaszy, to zawsze dodaję tradycyjną kaszę jęczmienną.
Czas przygotowania
ok. 60 minut
Składniki
- 500 g mięsa wołowego
- 2 l zimnej wody
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka.
Zmniejsz ogień, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez około 45 minut.
W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, obgotuj i odcedź. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Warzywa dodaj do gotującego się wywaru, dorzuć kaszę. Całość gotuj około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Uwielbiam Pana przepisy. Każda żona w dniu ślubu powinna dostać adres Pana strony z instrukcją: jak nie wiesz jak coś ugotować, zajrzyj na zajadam.pl. Wszystkie przepisy konkretne, rozpisane ilości, czas gotowania. Tak jak lubię. Dzięki po raz kolejny za fajny przepis i pozdrawiam serdecznie.
A ja bardzo dziękuję za przemiły komentarz!!! :D
najlepszy krupnik jest na zeberkach pasowych- miesa w brud, smak bajka! u mnie w domu mama dodawala jeszcze na koniec ocet do samku – to w/g starego przepisu, szczegolnie, ze nie bylo dawniej lodowek i zupka nie kisla w cieple.
oczywiscie zeberka paskowe- przepraszam ;)