Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć chłodników. Są proste i szybkie w przygotowaniu, co szczególnie doceniam o tej porze roku. Tym razem po inspirację sięgam do kuchni bałkańskiej.
Przygotowałam tarator, czyli zupę pochodzącą z kuchni bułgarskiej. Jest to delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego/kefiru z dodatkiem ogórka, koperku, czosnku i orzechów włoskich. Przygotowanie dania polega jedynie na zmieszaniu wszystkich składników. Jest to sposób na szybkie, lekkie i smaczne danie obiadowe.
Składniki
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- ok. 100 ml zimnej wody
- 2 świeże ogórki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki kostek lodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Ogórki umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
W misce umieść jogurt, pokrojone ogórki, posiekany czosnek i koperek (część zostaw do dekoracji). Mieszaj i dolewaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zupa się schłodziła.
Nałóż do misek. Do każdej porcji dodaj kilka kostek lodu, skrop oliwą z oliwek. Dodaj koperek i posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie.
Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na orzeźwiające zupy. Był chłodnik litewski, chłodnik z botwinki na mleku kokosowym czy popularny chłodnik hiszpański – gazpacho.
7 lat mieszkałem w Bułgarii ale nie spotkałem się z dodawaniem orzechów do taratora.Natomiast najczęściej składnikami taratora były:zsiadłe mleko(kefir),ogórek starty na grubej tartce,czosnek,duża ilość posiekanej natki pietruszki,posiekany koper,woda,sól,pieprz,odrobina oliwy.