Zupa chrzanowa jest bardzo pożywna i zdrowa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zupę często podaje się z jajkiem lub kiełbasą. Dziś proponuję inną wersję – z ziemniakami i boczkiem.
Do przygotowania zupy sięgnij po świeży chrzan. To niedoceniane, bardzo wartościowe i dostępne cały rok warzywo korzeniowe. Pełni rolę naturalnego antybiotyku, z powodzeniem może być stosowany w walce z przeziębieniem.
Czas przygotowania
ok. 40 minut
Składniki
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.
Zupa:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki startego chrzanu
- 300 g selera
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 125 ml śmietany 30% lub 36%
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz, sól do smaku
Dodatki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 100-150 g chudego wędzonego boczku
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- świeży rozmaryn (opcjonalnie)
Wykonanie
Zacznij od podgrzania w garnku bulionu.
Włoszczyznę oczyść, pokrój w dość drobną kostkę, krótko obsmaż na łyżce rozgrzanego masła, podlej winem i bulionem, pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Warzywa z patelni przełóż do garnka z już wrzącym bulionem i gotuj. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dołóż starty chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przypraw zupę solą i pieprzem, zabiel kremówką, zmiksuj przy pomocy blendera i ewentualnie możesz jeszcze przetrzeć przez sitko.
Przygotuj dodatki – ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę. Włóż do garnka z osoloną, zimną wodą i podgotuj. Następnie odcedź. Ziemniaki dopraw majerankiem i rozmarynem. Dokładnie obtocz ziemniaki w przyprawach i wraz z pokrojonym w paski boczkiem podsmaż na maśle.
Gorącą zupę krem rozlej do misek. Do każdej porcji włóż trochę ziemniaków z boczkiem i od razu podawaj.
Zrobiłam! Pycha i leczy katar.
nigdy nie jadłam zupy chrzanowej, ciekawy pomysł :)