Zupa cukiniowa to bez wątpienia jedno z moich kulinarnych okryć 2012 roku. Choć uzyskanie idealnego smaku wymagało odrobiny zachodu i inspiracji zaczerpniętej z przemiłej włoskiej restauracji, była to chyba najczęściej (oprócz zupy botwinki) gotowana przeze mnie wiosenna zupa.
Do ugotowania zupy cukiniowej zainspirował mnie obiad w małym bistro serwującym kuchnię w stylu włoskim. Osiągnięcie idealnego smaku udało się dopiero po rezygnacji z dodatkowych warzyw, takich jak marchew czy ziemniaki. Cukinia ugotowana w bulionie z dodatkiem czosnku i oregano nabiera niesamowitego smaku. Zupie tej bardzo daleko do typowych zup warzywnych, jest bardzo wyrazista i świetnie smakuje w towarzystwie ziołowych lub czosnkowych grzanek.
Przepisem tym cały czas się bawię, zmieniam proporcje składników, próbuję dodatkowych przypraw, ale bazowa wersja opisana w tym przepisie jest „simply the best„. Nie ma zbytnio warzywnego smaku, ale jest pełna charakteru i jednocześnie delikatna – myślę, że bardzo zasmakuje dosłownie każdemu :)
Składniki mojej zupy cukiniowej
Podane proporcje wystarczają na 3-4 solidne porcje zupy.
- ok. 750 ml bulionu/rosołu – im bardziej wyrazisty i esencjonalny, tym lepiej, dobrze sprawdzi się lekko zredukowany rosół
- 2 niezbyt duże cukinie
- suszone oregano
- czosnek – 1-2 ząbki wedle upodobań
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek
- odrobina oleju do podsmażenia cukinii
Przygotowanie zupy cukiniowej
- Cukinię dokładnie myję i kroję w kostkę. Nie obieram jej ze skóry, dzięki czemu zupa zyska żywej, zielonej barwy.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam do garnka cukinię wraz z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.
- Cukinię solę i pieprzę, a następnie podsmażam przez kilku minut, aż zacznie się rumienić na złoto.
- Następnie zalewam zawartość garnka bulionem, dodaję łyżkę suszonego oregano, mieszam wszystko i przykrywam garnek.
- Zupę gotuję 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
- Po 20 minutach zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
- Na koniec dodaję do garnka oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sól i pieprz do smaku.
- Zupę cukiniową podaję z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą z oliwek.
- SMACZNEGO! :-)
Przed chwilą skonsumowałam. Jest rewelacyjna. Prosta, szybka przy minimum składników i bardzo pożywna, a że cukini w ogródku pełno to przepis wejdzie do kanonu moich przepisów :)
rewelacyjny, genialny w swojej prostocie przepis:) nie jadłam do tej pory tak pysznej zupki z cukinii.Polecam :)
siema
słuchaj, taka sprawa jest.
Zrobilem wszystko jak należy lecz zupa wydaje się być delikatnie gorzka, szczególnie jest to odczuwalne gdy zupa przedostaje się do niższych partii, tzn do gardla- o i wlasnie wtedy czuc ten gorzki posmak. Co robie nie tak?
Zapewne cukinia, której użyłeś była gorzka. Czasem się trafia, więc przed dodaniem do potrawy trzeba odkroić obie końcówki i sprawdzić językiem.
A może czosnek się przypalił …
Na ogół przygotowywałam zupę krem z cukinią, ziemniakiem, cebulą itp. ponieważ uważałam, że im więcej skłądników tym lepiej. Ależ byłam w błędzie! Ten przepis jest rewelacyjny, zupa wyszła cudowna, idealna na każdą porę roku (i idealna dla mnie podczas płynnej diety po ekstrakcji zęba ;)). Uwielbiam i będę często do niej wracać.
idealna na dziś :-)
Jaka to jest ta duża cukinia? Wg mnie duża waży ok 2,5-3 kg.
Mam na myśli taką 1-1,5 kg, tak są przez większość roku dostępne w sklepach :)
Robilam dzis pierwszy raz ale na koniec podsmazylam pokrojony drobno boczek wedzony i wrzucilam troche do kazdego talerza przed wlaniem zupy – wyszlo pycha:) do tego bagietka z maselkiem czosnkowym
Dzisiaj zupa gościła na naszym stole. Wyszła przepyszna. Przepis zapisany :-)
zupa wspaniała moi znajomi też gotują z tego przepisu i są zachwyceni dzięki i pozdrawiam Mery
Zgadzam sie, bardzo smacznaW moim przypadku dodalam do garnka przed wrzuceniem cukinii jedna cebuleNa pewno zrobie ja jeszcze wiele razy
Zrobiłam dziś zupkę przepyszna.dziekuję teraz wiem co zrobić z nadmiarem cukini.dziękuje i pozdrawiam
Zupa jest przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Dziękuję za cudowny przepis!
mam pytanie – mam w doniczce świeże oregano kiedy dosypać?
Wrzucić razem z doniczka pod sam koniec. Wyostrzy się kolorem ziemistym. Pychotka że ho ho
Robiłam dzisiaj zupkę wg przepisu i straszna gorycz wyszła… Ktoś wie jak uratować taką zupę? I skąd ta gorycz??
hmm gorycz w cukinii bierze się czasem z nasion, albo kiedy cukinia jest nieświeża, surową cukinię można wtedy posolić i poczekać aż puści sok, natomiast już gotową zupę chyba próbowałbym uratować dodatkiem cukru i śmietany, ale gwarancji sukcesu nie daję
MOŻE TO PRZEZ PODSMAŻONY CZOSNEK ,ON TEŻ POTRAFI NADAĆ GORZKAWY SMAK.
Przepyszna,prosta i szybka zupa-zachęcam do wypróbowania
Bardzo pyszna zupka ! Polecam
Pyszna zupka ! Polemam !
Dzieci sie zajadaly,ja tez,pyszny przepis,dodalam do ulubionych!
właśnie będę gotować zupę.
a sama też literówkę napisałam :) Zgłaszam
Dzięki! Zaraz poprawiam ;)
Dzięki z przepis:) Idę robić. podobnie robię zupę z dyni. i z brokuła:) ta będzie trzecia do kolekcji zup krem;) Zgłszam literówkę: „z moich kulinarnych 'OKRYĆ’ 2012 roku? Odkryć chyba ;)
świetny i prosty sposób :) PYSZNA dziękuję ! :)
Zupa wyszla bardzoo dobra,moje dzieci ktore nie lubia cukinii zjadly bez slowa.
Super! :)
W moim domu zupa z cukinii gości na stałe od 3 lat i ciągle zachwyca smakiem a, że prosta to tylko jej wielka zaleta :)
Też eksperymentowałam różne wersje ale ostatecznie stanęło na: rosół, cukinia, serek marscapone lub zastępczo gęsta śmietana, sól, biały pieprz i gałka muszkatułowa. Jeżeli chcecie ją zagęścić można dodać do gotowania ziemniaka ale i bez niego wychodzi pyszny krem. Podawać z kleksem śmietany przybrany listkiem bazyli. Życzę smacznego :)
Zupa palce lizać.
Też nie mogłam uwierzyć, że ze zwykłej cukinii (za którą w sumie jakoś specjalnie nie przepadam) wyszła tak smaczna i kremowa zupa.
I w dodatku przygotowanie śmiesznie proste.
Super :)
Zupka bardzo dobra, ja jednak dodałam do niej trochę soku z cytryny (może być też z limonki) i obowiązkowo ostrą papryczkę jalapeno. Te dwa dodatki bardzo fajnie podkręciły smak.
Dobry pomysł! :)
Zupa przepyszna! Nic dodac, nic ując. Własnie przed chwilą spałaszowaliśmy ją z mężem. Miód w gębie!Dziękuję bardzo za tak prosty przepis.
Zupa jest genialna, a prostota wykonania jeszcze to potęguje! :)
Dziś wypróbuje przepis. Mam pytanie, czy da radę zrobić ją także z kabaczka? Bo dostałam dwa ogromne i zastanawiam się co z nimi zrobić….
Może podkręcić nimi atmosferę w sypialni?
Rewelacja!!!!! Polecam każdemu!
Przepyszna, a co dla mnie ważne, szybka i przyjemna w zrobieniu zupa. Domownicy chwalili a i ja byłam zaskoczona, że z tak małej ilości składników, gdzie głównym jest cukinia, wyszło coś taaaak wykwintnego. Dzisiaj gotuję już trzecią. Rodzina i znajomi, którzy smakowali zupkę, linkiem do przepisu już obdarowani. Dziękuję serdecznie za przepis :-*
Anti bardzo dziękuję za komentarz i polecanie przepisu znajomym i rodzinie :-)
A jakie znaczenie ma wielkość kostek cukinii skoro docelowo to zupa krem?:)
chyba chodzi o czas gotowania.. im mniejsze kawałki tym sie szybciej ugotuje :)
Zupa jest ok tylko prymitywny przepis-nie da sie zarumienic kostek cukinni na złoto,bo poprostu sie rozpadną :)Jeśli doprawiamy pieprzem i solą,to fajnie byłoby napisac jakim pieprzem .Kroimy w kostkę? Jakiej wielkości?
Witam – przepis troszkę prymitywny moim zdaniem,dziś właśnie robię tą zupkę,ale od siebie dodałem posiekanego pora,selera i tratą marchewkę na koniec jeszcze dorzucę serek topiony.
Oh Wojtek ale pierdoły wypisujesz …nazywać prymitywnym przepis, a samemu serek topiony dodawać do jedzenie? ;-) Prawda jest taka, że proste dania są najlepsze.
Wojtek, wykonałam dziś zupę osobiście i jest przepyszna! Domownicy zachwyceni. Właśnie magia tej zupy polega na jej prostocie.
Dziś zrobiłam -pycha! Jako że moi domownicy bardzo lubią ser to na koniec gotowania przed zmiksowaniem do zupy dodałam kostkę serka topionego i wszyscy byli zachwyceni:) Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać.
Ugotowałam wczoraj podobną zupkę tylko dodałam jeszcze cebulę. Wyszła niespodziewanie pysznie!!!
Własnie ja zrobilam -Taka prosta a zarazem wyśmienita!!! Polecam, pyyyycha! :)
mam nadzieję ze jest naprawdę dobra dziś spróbuję
To bylo moje drugie podejście do tej zupy, gdyż za pierwszym razem dodałam ilośc oregano z przepisu, nie przewidziałam jednak , ze moje włoskie oregano z neapolu moze być duuuzo mocniejsze i wyszła mi zupa oreganowa
super gotujesz :) gratuluję wspaniałych pomysłów i chęci do eksperymentowania!
Ugotowane. Zjedzone. Pycha, polecamy.
Na pewno jest dobre. Nigdy nie robiłam zupy cukiniowej ale robię sos, który oboje z mężem uwielbiamy. Robi się go bardzo szybko i jest świetnym daniem dla osób, które lubią cukinie. Składniki te same z tym, że dochodzi kurczak i odrobina suszonego chilli. Sos zagęszcza się mąką ziemniaczaną dla uzyskania ładnej konsystencji. Przepis nie jest mój więc dla zainteresowanych mogę podać jedynie link. http://aleksandraw.blogspot.co.uk/2008/07/18-27-vii-zielony-tydzie.html A zupkę wypróbuję przy najbliższej okazji.
Wypróbuję. Brzmi i wygląda pysznie.
wypróbowałam i polecam! :)
mmmmm…. pychota :)
uwielbiam cukiniową na gęsto – moje ostatnie odkrycie :)
Super, trzeba spróbować! ;)
Na czym gotujesz bulion? Bo wcześniej piszesz o rezygnacji z np. marchewki.
Różnie to bywa, czasem używam jako podstawy niedzielnego rosołu, czasem wywaru gotowanego z różnego rodzaju mięs, awaryjnie zdarzyło mi się pójść na skróty z bulionetką też dało radę ;) Z brakiem marchewki chodzi mi przede wszystkim o to, żeby nie dodawać jej jako składnika zupy cukiniowej (nie czegoś z czego robię wywar), czyli bulion/rosół + cukinia (bez dodatkowych warzyw)