Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa to bez wątpienia jedno z moich kulinarnych okryć 2012 roku. Choć uzyskanie idealnego smaku wymagało odrobiny zachodu i inspiracji zaczerpniętej z przemiłej włoskiej restauracji, była to chyba najczęściej (oprócz zupy botwinki) gotowana przeze mnie wiosenna zupa.

zupa cukiniowa

Do ugotowania zupy cukiniowej zainspirował mnie obiad w małym bistro serwującym kuchnię w stylu włoskim. Osiągnięcie idealnego smaku udało się dopiero po rezygnacji z dodatkowych warzyw, takich jak marchew czy ziemniaki. Cukinia ugotowana w bulionie z dodatkiem czosnku i oregano nabiera niesamowitego smaku. Zupie tej bardzo daleko do typowych zup warzywnych, jest bardzo wyrazista i świetnie smakuje w towarzystwie ziołowych lub czosnkowych grzanek.

Przepisem tym cały czas się bawię, zmieniam proporcje składników, próbuję dodatkowych przypraw, ale bazowa wersja opisana w tym przepisie jest „simply the best„. Nie ma zbytnio warzywnego smaku, ale jest pełna charakteru i jednocześnie delikatna – myślę, że bardzo zasmakuje dosłownie każdemu :)

Składniki mojej zupy cukiniowej

Podane proporcje wystarczają na 3-4 solidne porcje zupy.

  • ok. 750 ml bulionu/rosołu – im bardziej wyrazisty i esencjonalny, tym lepiej, dobrze sprawdzi się lekko zredukowany rosół
  • 2 niezbyt duże cukinie
  • suszone oregano
  • czosnek – 1-2 ząbki wedle upodobań
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • odrobina oleju do podsmażenia cukinii

Przygotowanie zupy cukiniowej

zupa cukiniowa

  1. Cukinię dokładnie myję i kroję w kostkę. Nie obieram jej ze skóry, dzięki czemu zupa zyska żywej, zielonej barwy.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam do garnka cukinię wraz z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  3. Cukinię solę i pieprzę, a następnie podsmażam przez kilku minut, aż zacznie się rumienić na złoto.
  4. Następnie zalewam zawartość garnka bulionem, dodaję łyżkę suszonego oregano, mieszam wszystko i przykrywam garnek.
  5. Zupę gotuję 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
  6. Po 20 minutach zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
  7. Na koniec dodaję do garnka oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sól i pieprz do smaku.
  8. Zupę cukiniową podaję z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą z oliwek.
  9. SMACZNEGO! :-)
tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 63 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

63 odpowiedzi na “Zupa cukiniowa”

  1. Ika pisze:
    5

    Przed chwilą skonsumowałam. Jest rewelacyjna. Prosta, szybka przy minimum składników i bardzo pożywna, a że cukini w ogródku pełno to przepis wejdzie do kanonu moich przepisów :)

  2. rch pisze:
    5

    rewelacyjny, genialny w swojej prostocie przepis:) nie jadłam do tej pory tak pysznej zupki z cukinii.Polecam :)

  3. heracleion pisze:

    siema
    słuchaj, taka sprawa jest.
    Zrobilem wszystko jak należy lecz zupa wydaje się być delikatnie gorzka, szczególnie jest to odczuwalne gdy zupa przedostaje się do niższych partii, tzn do gardla- o i wlasnie wtedy czuc ten gorzki posmak. Co robie nie tak?

  4. Joanna pisze:
    5

    Na ogół przygotowywałam zupę krem z cukinią, ziemniakiem, cebulą itp. ponieważ uważałam, że im więcej skłądników tym lepiej. Ależ byłam w błędzie! Ten przepis jest rewelacyjny, zupa wyszła cudowna, idealna na każdą porę roku (i idealna dla mnie podczas płynnej diety po ekstrakcji zęba ;)). Uwielbiam i będę często do niej wracać.

  5. Dominika pisze:

    idealna na dziś :-)

  6. Dorota pisze:

    Jaka to jest ta duża cukinia? Wg mnie duża waży ok 2,5-3 kg.

  7. Magda pisze:
    5

    Robilam dzis pierwszy raz ale na koniec podsmazylam pokrojony drobno boczek wedzony i wrzucilam troche do kazdego talerza przed wlaniem zupy – wyszlo pycha:) do tego bagietka z maselkiem czosnkowym

  8. Marta pisze:
    5

    Dzisiaj zupa gościła na naszym stole. Wyszła przepyszna. Przepis zapisany :-)

  9. mery pisze:

    zupa wspaniała moi znajomi też gotują z tego przepisu i są zachwyceni dzięki i pozdrawiam Mery

  10. EDYTA pisze:
    5

    Zgadzam sie, bardzo smacznaW moim przypadku dodalam do garnka przed wrzuceniem cukinii jedna cebuleNa pewno zrobie ja jeszcze wiele razy

  11. kasia nicko pisze:
    5

    Zrobiłam dziś zupkę przepyszna.dziekuję teraz wiem co zrobić z nadmiarem cukini.dziękuje i pozdrawiam

  12. I_a pisze:
    5

    Zupa jest przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Dziękuję za cudowny przepis!

  13. mery pisze:

    mam pytanie – mam w doniczce świeże oregano kiedy dosypać?

  14. zniesmaczona pisze:

    Robiłam dzisiaj zupkę wg przepisu i straszna gorycz wyszła… Ktoś wie jak uratować taką zupę? I skąd ta gorycz??

    • Tomek Lach pisze:

      hmm gorycz w cukinii bierze się czasem z nasion, albo kiedy cukinia jest nieświeża, surową cukinię można wtedy posolić i poczekać aż puści sok, natomiast już gotową zupę chyba próbowałbym uratować dodatkiem cukru i śmietany, ale gwarancji sukcesu nie daję

    • POLA pisze:

      MOŻE TO PRZEZ PODSMAŻONY CZOSNEK ,ON TEŻ POTRAFI NADAĆ GORZKAWY SMAK.

  15. Asia Częstochowska pisze:

    Przepyszna,prosta i szybka zupa-zachęcam do wypróbowania

  16. Ewelina pisze:

    Bardzo pyszna zupka ! Polecam

  17. Ewelina pisze:

    Pyszna zupka ! Polemam !

  18. Majka pisze:

    Dzieci sie zajadaly,ja tez,pyszny przepis,dodalam do ulubionych!

  19. Maria pisze:

    właśnie będę gotować zupę.

  20. maugonia pisze:

    a sama też literówkę napisałam :) Zgłaszam

  21. maugonia pisze:

    Dzięki z przepis:) Idę robić. podobnie robię zupę z dyni. i z brokuła:) ta będzie trzecia do kolekcji zup krem;) Zgłszam literówkę: „z moich kulinarnych 'OKRYĆ’ 2012 roku? Odkryć chyba ;)

  22. Nika :) pisze:
    5

    świetny i prosty sposób :) PYSZNA dziękuję ! :)

  23. Ola pisze:

    Zupa wyszla bardzoo dobra,moje dzieci ktore nie lubia cukinii zjadly bez slowa.

  24. Gadzina pisze:

    W moim domu zupa z cukinii gości na stałe od 3 lat i ciągle zachwyca smakiem a, że prosta to tylko jej wielka zaleta :)
    Też eksperymentowałam różne wersje ale ostatecznie stanęło na: rosół, cukinia, serek marscapone lub zastępczo gęsta śmietana, sól, biały pieprz i gałka muszkatułowa. Jeżeli chcecie ją zagęścić można dodać do gotowania ziemniaka ale i bez niego wychodzi pyszny krem. Podawać z kleksem śmietany przybrany listkiem bazyli. Życzę smacznego :)

  25. Aga pisze:

    Zupa palce lizać.
    Też nie mogłam uwierzyć, że ze zwykłej cukinii (za którą w sumie jakoś specjalnie nie przepadam) wyszła tak smaczna i kremowa zupa.
    I w dodatku przygotowanie śmiesznie proste.
    Super :)

  26. magda pisze:
    5

    Zupka bardzo dobra, ja jednak dodałam do niej trochę soku z cytryny (może być też z limonki) i obowiązkowo ostrą papryczkę jalapeno. Te dwa dodatki bardzo fajnie podkręciły smak.

  27. Ewa pisze:
    5

    Zupa przepyszna! Nic dodac, nic ując. Własnie przed chwilą spałaszowaliśmy ją z mężem. Miód w gębie!Dziękuję bardzo za tak prosty przepis.

  28. Dietetyk pisze:

    Zupa jest genialna, a prostota wykonania jeszcze to potęguje! :)

  29. Milena pisze:
    5

    Dziś wypróbuje przepis. Mam pytanie, czy da radę zrobić ją także z kabaczka? Bo dostałam dwa ogromne i zastanawiam się co z nimi zrobić….

  30. Małgorzata pisze:
    5

    Rewelacja!!!!! Polecam każdemu!

  31. Anti pisze:
    5

    Przepyszna, a co dla mnie ważne, szybka i przyjemna w zrobieniu zupa. Domownicy chwalili a i ja byłam zaskoczona, że z tak małej ilości składników, gdzie głównym jest cukinia, wyszło coś taaaak wykwintnego. Dzisiaj gotuję już trzecią. Rodzina i znajomi, którzy smakowali zupkę, linkiem do przepisu już obdarowani. Dziękuję serdecznie za przepis :-*

  32. Agnieszka pisze:

    A jakie znaczenie ma wielkość kostek cukinii skoro docelowo to zupa krem?:)

  33. Wojtek pisze:

    Zupa jest ok tylko prymitywny przepis-nie da sie zarumienic kostek cukinni na złoto,bo poprostu sie rozpadną :)Jeśli doprawiamy pieprzem i solą,to fajnie byłoby napisac jakim pieprzem .Kroimy w kostkę? Jakiej wielkości?

  34. Wojtek pisze:
    1

    Witam – przepis troszkę prymitywny moim zdaniem,dziś właśnie robię tą zupkę,ale od siebie dodałem posiekanego pora,selera i tratą marchewkę na koniec jeszcze dorzucę serek topiony.

    • Tomek Lach pisze:

      Oh Wojtek ale pierdoły wypisujesz …nazywać prymitywnym przepis, a samemu serek topiony dodawać do jedzenie? ;-) Prawda jest taka, że proste dania są najlepsze.

    • Małgorzata pisze:

      Wojtek, wykonałam dziś zupę osobiście i jest przepyszna! Domownicy zachwyceni. Właśnie magia tej zupy polega na jej prostocie.

  35. Agnieszka pisze:
    5

    Dziś zrobiłam -pycha! Jako że moi domownicy bardzo lubią ser to na koniec gotowania przed zmiksowaniem do zupy dodałam kostkę serka topionego i wszyscy byli zachwyceni:) Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać.

  36. Lidan pisze:

    Ugotowałam wczoraj podobną zupkę tylko dodałam jeszcze cebulę. Wyszła niespodziewanie pysznie!!!

  37. Adrianna pisze:
    5

    Własnie ja zrobilam -Taka prosta a zarazem wyśmienita!!! Polecam, pyyyycha! :)

  38. nina pisze:

    mam nadzieję ze jest naprawdę dobra dziś spróbuję

  39. Marmolada pisze:

    To bylo moje drugie podejście do tej zupy, gdyż za pierwszym razem dodałam ilośc oregano z przepisu, nie przewidziałam jednak , ze moje włoskie oregano z neapolu moze być duuuzo mocniejsze i wyszła mi zupa oreganowa

  40. Ola pisze:

    super gotujesz :) gratuluję wspaniałych pomysłów i chęci do eksperymentowania!

  41. Ewelina i Piotr pisze:

    Ugotowane. Zjedzone. Pycha, polecamy.

  42. Ania pisze:

    Na pewno jest dobre. Nigdy nie robiłam zupy cukiniowej ale robię sos, który oboje z mężem uwielbiamy. Robi się go bardzo szybko i jest świetnym daniem dla osób, które lubią cukinie. Składniki te same z tym, że dochodzi kurczak i odrobina suszonego chilli. Sos zagęszcza się mąką ziemniaczaną dla uzyskania ładnej konsystencji. Przepis nie jest mój więc dla zainteresowanych mogę podać jedynie link. http://aleksandraw.blogspot.co.uk/2008/07/18-27-vii-zielony-tydzie.html A zupkę wypróbuję przy najbliższej okazji.

  43. Edyta pisze:

    Wypróbuję. Brzmi i wygląda pysznie.

  44. Anna pisze:

    wypróbowałam i polecam! :)

  45. patres211 pisze:

    mmmmm…. pychota :)

  46. Klaudia pisze:

    uwielbiam cukiniową na gęsto – moje ostatnie odkrycie :)

  47. Patison pisze:

    Super, trzeba spróbować! ;)

  48. Lukasz pisze:

    Na czym gotujesz bulion? Bo wcześniej piszesz o rezygnacji z np. marchewki.

    • Tomek Lach pisze:

      Różnie to bywa, czasem używam jako podstawy niedzielnego rosołu, czasem wywaru gotowanego z różnego rodzaju mięs, awaryjnie zdarzyło mi się pójść na skróty z bulionetką też dało radę ;) Z brakiem marchewki chodzi mi przede wszystkim o to, żeby nie dodawać jej jako składnika zupy cukiniowej (nie czegoś z czego robię wywar), czyli bulion/rosół + cukinia (bez dodatkowych warzyw)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php