Zimą warto sięgać po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy. Gęsta i pożywna zupa z grochu to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni.
Podstawą zupy są połówki grochu łuskanego, które nie wymagają długiego moczenia. Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, cebulę, oraz marchewkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję majeranek, który nie tylko wzbogaca smak zupy, ale także wspomaga trawienie. Przyprawa ta jest niezastąpiona jako dodatek do dań z warzyw strączkowych.
Składniki:
- 1 l bulionu jarzynowego
- 300 g grochu łuskanego
- 3 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz majeranek do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Groch zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
Po wymoczeniu grochu, odcedź go, zalej świeżą wodą, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, ziemniaki i marchew.
Zalej bulionem jarzynowym, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj do momentu, aż jarzyny będą miękkie.
Dodaj ugotowany groch i dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Napisz pierwszy komentarz