Jarzynowa to idealna zupa na każdą porę roku. Nie dość, że jest sycąca i pożywna, to jeszcze zawiera mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych.
Kompozycja składników może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy jarzynowej wykorzystałam takie warzywa jak marchewka, pietruszka, por i ziemniaki.
Składniki:
- 2 l rosołu lub wywaru jarzynowego lub drobiowego
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 pora
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- posiekany koperek do podania
Przygotowanie
Ziemniaki, pietruszkę i marchewki obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w krążki.
Zagotuj rosół lub wywar i wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj przez ok. 20 minut.
Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę jarzynową posyp posiekanym koperkiem.
Napisz pierwszy komentarz