Zupa kalafiorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Na blogu znajdziesz już przepisy na aksamitną zupę z kalafiora oraz krem z pieczonego kalafiora. Tym razem serwuję tradycyjną zupę kalafiorową z dodatkiem sporej ilości jarzyn.
W garnku lądują ziemniaki, marchewka, pietruszka i cebula. To wszystko doprawione kurkumą, chili oraz suszonym tymiankiem. Sekretem smacznej kalafiorowej jest dodanie różyczek kalafiora w połowie czasu gotowania, tak aby się nie rozgotowały a pozostały al dente.
Składniki
- ok. 1,5 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
- 1 kalafior (ok. 800 g)
- 500 g ziemniaków (2 duże ziemniaki)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po 1/4 łyżeczki chili, kurkumy i tymianku
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki lub inne świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszkę w talarki, a cebulę drobno posiekaj.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Podsmaż przez ok. 5 minut, od czasu do czas mieszając.
Całość zalej gorącym wywarem.
Zupę dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, chilli i kurkumą.
Gotuj przez ok. 15 minut, następnie dorzuć różyczki kalafiora i gotuj do miękkości warzyw.
Zupę kalafiorową podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki lub z innymi świeżymi ziołami, np. tymiankiem.
Najlepsza zupa kalafiorowa jaka jadłam !! Zawsze wychodzi i jest przepyszna. Kto by u mnie nie jadał zawsze zachwala. Polecam
Dziękuję za miłe słowa! :)
Przepyszna, aromatyczna zupa kalafiorowa! Napewno zrobie nie raz!!
Zupa przepyszna. Twój blog jest dla mnie gwarantem dobrego smaku :)