Gęste i rozgrzewające zupy to dla mnie jeden z najlepszych sposobów na stawienie czoła z listopadowi.
Dynia i marchew to warzywa, które same z siebie nie nadają potrawom zbyt wiele aromatu i wyrazistego smaku, jednak podrasowane odpowiednimi przyprawami sprawiają, że kubki smakowe po prostu szaleją. Za to właśnie uwielbiam dynię :) Dzisiejsza propozycja to bardzo gęsta zupa krem. Lekko pikantna, z nutą orientalnych aromatów. Orzeźwia i rozgrzewa jednocześnie.
Składniki zupy
- dynia – 500 g pure z dyni, lub świeżej dyni pokrojonej w kostkę, lub zamrożonej dyni pieczonej
- 5-6 średniej wielkości marchewek
- jedna cebula
- 0,5 l bulionu
- 0,5 l wody
- sok wyciśnięty z cytryny
- przyprawy: mieszanka curry, imbir, cynamon, kurkuma, płatki chilli, kardamon, goździk, liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- dodatki, np. prażone pestki z dyni, kandyzowana skórka z pomarańczy
- odrobina śmietanki lub jogurtu
Przygotowanie zupy
- W garnku zagotowałem bulion i wodę. W zasadzie możesz użyć albo samego bulionu, albo samej wody i w trakcie gotowania doprawić zupę do smaku.
- Do garnka wrzuciłem pokrojoną w talarki marchew, dynię i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodałem pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki przyprawy curry, kilka ziaren kardamonu (lub słuszną szczyptę mielonego kardamonu z torebki), jednego goździka, jeden liść laurowy i 1/4 łyżeczki płatków chilli. Ilość chilli najlepiej dostosuj do własnych preferencji.
- Na koniec dodałem jeszcze do garnka sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotowałem zupę ok. 30 minut aż marchewka i dynia zrobiły się miękkie.
- Po tym czasie wyłowiłem z garnka liść laurowy i goździka, a następnie zmiksowałem zupę blenderem na gładziutki krem.
- Zupę taką podaję z dodatkiem łyżki śmietany lub jogurtu. Świetnie pasują też takie dodatki jak kandyzowana skórka z pomarańczy lub różnego rodzaju pestki.
Świetna zupa! Pokochałam dynie dzieki temu przepisowi, dzisiaj zrobiliam ja drugi raz:)
Moja pierwsza udana zupa dyniowa, a wypróbowałam juz 4 inne przepisy.Ta wyszła super! Zrezygnowałam tylko z cynamonu, kardamonu i cytryny, ale użyłam 1 pietruszkę. Wyszła PYCHA! od razu zjadłam 2 talerze ;)
Pyszna ja gotowałam tylko na wodzie i z 2 ziemniaczkami. Polecam!
Bardzo dobra zupka, mężowi też smakowało :)
Wspaniala! Choc zrezygnowałam z cytryny i nie miałam liścia laurowego, a zaczęłam od podsmażenia warzyw na odrobinie oleju z przyprawami. Co ciekawe, nie znoszę curry, ale postanowiłam spróbować i prosze-efekt super!
Swietny przepis :) Na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Dziekuje.
Zrobilam dzisiaj rano, zupa idealna, jestem fanem !! Mialam wele przepisow na zupe z dyni ale ten przebija wszystko, asocjacja przypraw jest niesamowita co daje lekki pikantny smak ! Pytanie czy dzieciom zasmakuje, zobaczymy .. mysle ze im zaserwuje czosnkowe grzanki i zjedza z apetytem.
Moja sugestia: mysle ze z kardamonem trzeba troche uwazac i 2 ziarna wystarcza.
Pozdrawiam
Oj tak na taką pogodę idealne są takie rozgrzewające dania :)
potwierdzam :)